Pages

nothing to do...

assalamualaikum...

beku lak tangan nak menaip..lately, asik mengikuti perkembangan demo kat sogo..
aduh...ralat sungguh tak dapat join demo tuu..seriously, aku memang rasa terpanggil untuk turut serta andai masa dan keadaan mengizinkan..tanggal 1 ogos 2009 mungkin akan jadi satu hari yang bersejarah..we never know..n i want to be there..seblom ni dah keciwa tak dapat join demo PPSMI..n this time ISA pulak..
at least nanti bila ada anak, boleh gak aku story.."mummy, pe jadi mase 1 ogos 2009?" and aku ada jawapan untuk itu.."mummy wuz there.."
aku tgok tb3 x sudah2 mengutuk orang yang berdemo ni..diperalat oleh pembangkang la, bukan budaya kita la, rugikan suma orang and everything yang teruk2..kalau kita hanya mendengar dan menerima..mungkin hampir termakan dengan ideologi tuu..tp sometime kita kena jugak fikir di sebalik ape yang pembaca brita tu cakap..
by the way....kenapa orang berdemo?????perkara ni yang patut difikir...
orang malaysia dah suka berdemo skarang..sebab suara mereka dah tak didengari oleh kerajaan..ni bukan pertama kali pon orang nak akta zalim ni dihapuskan..tapi kerajaan tanak..y?
sebab untuk jamin keselamatan..fine..then kenapa tahan diorang tanpa bicara?ske hati kurung orang 2 3 tahun...ape salah org tu?ok kalo salah, then y tanak ikut prosedur mahkamah, ada lawyer and everything...??kalo betul de salah..kalo x salah???
simple kan???tu sebab orang anggap akta ni zalim..ia diwujudkan oleh seorang diktator yang tak boleh terima teguran..mase tu gov is always rite kan..but this time no more!
bila difikirkan balik...mungkin akan ada lebih ramai penentang kerajaan andai akta ini dihapuskan..sebabnya?orang dah tak takut nak tetang kerajaan, and dare to say everything, demos everywhare..cuz tak ada lagi ISA...akta ni, just like 'kes naya' lah...bila somebody come to ur house n says, anda ditahan..!
tp itu dulu..sekarang dah ramai yang ada kesedaran..thats y since PPSMI, orang dah tak takut nak berdemo..ini bukan budaya kita??sound silly..berbelas tahun blajar sejarah..masa orang melayu nak menentang Malayan Union, apa kita buat??berdemo jugak kan??bawak jugak kain rentang tepi jalan "HAPUSKAN MALAYAN UNION"...rite?? sket sebanya, ini MEMANG budaya kita...bukan kita je..tp seluruh rakyat kat dunia ni..bila dah suara rakyat tak diambil kisah, krajaan gubal policy sesuka hati..end up akan berakhir kat tepi jalan jugak..macam movie V for Vendetta...inilah isu yang cuba disampaikan dalam cite tu..memang real!
Then weird laa bila peniaga cakap rugi beribu sebab demo ni..izit??mana mungkin peniaga ni rugi dengan kehadiran 10,000 orang kat pot diorang meniaga??yang buatkan peniaga ni rugi ialah bila FRU sembur air n pemedih mata..sembur asid..that sucks!!aku ase polis tu yang make thing worst..natijahnya, memang peniaga pon yang jadi mangsa...orang berdemo bukan untuk create huru hara or what..just nak sampaikan memorandum..n berhimpun untuk suarakan pendirian masing2 yang akta tu patot dihapuskan..ingt orang suka ke berdemo?hujung2 minggu baik lepak depan tv je kat umah.. tapi disebabkan kesedaran n semangat nak memperjuangkan menda yang benar, ramai jugak yang turun mase tu...n aku yakin, most of it memang anak2 muda, student2 universiti n para intelektual & professional..cuz kalo ikut statistik pon, golongan ni yang slalu buat BN kalah masa by-election..heheh
mungkin memang sudah ditakdirkan..aku disini hanya mampu memerhati..tapi aku tetap kagum dngan semangat semua orang yang join demo tu...andai ada kesempatan dalam hidup ni, i want to be part of them...
ok back to reality...untuk minggu ni, aku standby untuk ber-debate..dalam 4 minggu lagi..& ada satu tugasan untuk me-review 1 buku karya Jonathon Porritt (Capitalism: as if the worls matters)..phew..ape tuh?? insyaallah harap semua akan berjalan lancar..this becoming sabtu, planning untuk mendaki gunung gading..sebelom fly to Miri khamis depan..insyaallah..till then, have a good time!

1 comments:

siti h a j a r .a. said...

Proud with ur entry buddy!

Back to Top