Pages

0

there it comes again and again...

INI CUTI SEMESTER YANG PALING MENYIKSA JIWA...

I WANT TO RUN AWAY AND NEVER SAID GUDBYE..!






Jeritan Batinku..?
Masih mampu tersenyum tawar...
0

2.7.2.4...

Salam..

Ingin tulis lagi..untuk minggu ini... :)

Dari mana nak mula..? ok aku mula dengan perkara yang paling buat aku happy...
Dah almost 3 minggu we doesnt meet..terlalu banyak menda yang jadi..yang buat aku tak sabar nak jumpa...tak sabar sangat2..bila sampai masanya...keadaan agak di luar kawalan..all of the suddent everyone needs me...hahah..

1. Jatt invite g buffday party rahimah
2. Oni ajak teman
3. Zul ajak jumpa
4. Zakri ajak g kenduri umah dia..
5. Angah & mak suro cuci gambar
6. Tok suro photostat DOA & selawat...

ALL IN ONE DAY..??owhh this gonna be tough at first..but i tried to be the best for everyone.. end up, i was attended all the event...5 & 6 je belom..fuh puasnya dapat buat semua happy.. :)

WHAT A FREAKY FRIDAY :

1. Fetch Zul @ home [meet + date]
2. Meet oni
3. Recall ALOT of memories @ SMK SG LAYAR...oh my...!
4. Attend Rahimah's bday..meet all my buddies there.. :)
5. Attend Zakri's kenduri @ Pantai Merdeka with Oni n Zul..so so cool..
6. Having super SUPPER / 'kita terjah' ngan oni @ BIGBAN [jam besaq daa...huahua] sampai midnite..

owhh sangat puas hati untuk hari ini...i have a lot of fun....dating n meeting friends n looong lost friend was something very cool..LIFE'S GOOD...!





Jeritan Batinku::
Should i play the game..??
0

aku menaip lagi...

Amaran: entry ini ditulis tanpa sebarang tujuan..mungkin permulaan yang membosankan..tapi yang pastinya, aku ini punya begitu banyak perkara yang nak diluahkan..cuma...tak begitu pasti bagaimana nak bermula...jadi, jika entry ini buhsan..bagus jugak kalo kaw tutup truss...jgn buang masa!
Hari ini 16 Disember..genap 1 bulan aku cuti dan lepak kat umah..yes! untuk semester break kali ni, aku jadi manusia yang paling malas untuk buat apa2 kerja pon...i mean, sebarang kerja yang boleh bagi aku duit...so tak heran la kalo semua expenses aku selama 2 bulan stengah ni fully support by my mak ayah..adik-adik n of cuz dari Zul..haha..hidup ini sangat indah rupanya.. So penat je aku POM-PANG POM-PANG dalam entry lepas untuk keja kat KL tu..end up aku jd mayat hidup kat umah..pergh..gud girl woo...
Dan dalam cuti ni, rasaya aku paling free untuk jumpa semua orang...terutamanya kawan2 lama..dan my Zul laei jugak..cuz seblom ni asik sibuk dengan hal2 keja part time & practikal aje..humm..dan buat kesekian kali nya aku rasakan hidup ini memang sangat indah... :P
perenggan seterusnya..
..dan dalam cuti sem yang dah tinggal tak bape ari ni jugak..aku dah blajar banyak menda tentang hidup..sebab aku banyak masa free, so aku folo je mak ayah aku g mengaji..dan banyak jugak pekara yang tak disangka2 tejadi..yg memerlukan kekuatan mental untuk buat perkara tu jadi normal balik...haha..itulah hidup..tak sah kalo tak buat diri kaw upside down...
tulis lagi....
Ok becerita tentang pekara yang tak disangka tu..sebenarnya aku x penah nak rancang untuk apa yang jadi skrang..aku cuma rancang nak masuk U, but never expect dapat UNIMAS..dan semestinya aku x penah sangka relation aku ngan mr.zulaihi dah sampai sejauh ini..times passes so damn fast..sedar x sedar, i HAD him just before i went to Sarawak..n now, i just have 5 month untuk selesaikan semuanya..Insyaallah..
Dalam jangka 3 tahun..hidup jauh dari orang yang kita cinta tu memang perit jugak..i just put my BIGGEST trust on him..tu aje..dia pon sama..alhamdulillah, we make it. we become even stronger now..harap2 dia dapat sama2 ada ngan famly aku masa konvo nanti..sbb encik zulaihi adalah orang terpenting dalam hidup aku..& x jemu2 bagi aku smangat..x penah lansung pon buat hal..its more than enough for me my dear!!
For this time, banyak jugak relatives yang expect aku nak kawen scence aku dah habes blajar tahun depan..dan memandangkan our relation pon bakal mencapai usia 3 taun jugak next year...alhamdulillah..dah semakin kukuh tuu..moga Allah panjangkan jodoh kami..tapi menda2 kawen ni mcm jauh lagi dr hidup aku..so, dont think too much okeh?!! :)
Untuk masalah dan perkara yang datang sejak 2 menjak ni..aku nak blajar menjadi seorang yang kuat dalam mempertahankan hubungan aku..walao dengan sesapa pon..hubungan keluarga ke, friendsip ke..dan semestinya soal aku dan zul..moga segala cabaran dan dugaan yang Allah uji tu buat kami semakin pecaya to each other..dan semakin tebuka laa jalan untuk kami jugak..insyaallah..moga Allah permudahkan segala urusan kami..ameen!
Perkara yang lepas biar lah lepas..untuk akan datang, aku nak merancang kehidupan yang lebih baik..jauh lebih baik dari masa lepas..kesilapan orang, aku jadikan teladan..yaa..aku blajar dr kesilapan orang!
Aku pecaya semua yang berlaku, mesti ada alasan tersendiri..aku tak salahkan sesiapa melainkan diri aku jugak yang lemah..yaa aku lemah sgt..kadang2 aku nak je jadi jahat..sb aku slalu asa orang jahat slalu menang..tp tengok la...sooner or later if i need to be an evil..aku akan betukar la..mwahahahaha [gelak jahat]...
With dat, aku nak mintak maaf kat sesiapa di luar sana yang trasa hati ngn aku..ngn prangai aku...tindakan aku..n whatever je aku dah buat..aku betul2 tak sangka menda ni jd complecated..complecated ke????heheh..
To my shayang, time kasih banyak2...untuk semuaaaanyaa!!
Untuk kebaikan itu..untuk masa2 terluang itu..untuk kasih sayang & respect itu..untuk $$$ yang tanpa ragu dibelanjakan itu..untuk sikap ego yang dibuang entah kemana itu...kesabaran mlayan krenah cik nadira itu...dan segala galanya..aku hargai..SEMUANYA..Thank You sooooo Muchh!
Till we met again!
Jeritan Batinku:
Moga Allah mendengar DOA kita .. :)
0

hijau dan biru

saya warnai cuti semester bersama rakan
dan mereka sentiasa warnai hidup saya




thanks to oni n jatt for the pics...

updating lifes....

1. i'll be stay at home for the rest of my semester break..

2. i'll try to find a job then..since it was too damn bored at home..n i cannot stand

3.err....no idea for anything else...i'm enjoying my holidays...yeahhhh!!!!

jeritan batinku?

i rindu u..

0

we have fun again....setelah sekian lama kann??

ocay...
this evening was become a very colourful day
we went for a movie AGAIN..yeayy!
but i don't want to talk much on the movie
TAK.BEST.
*movie apa??biar lah rahsia..wakaka
again..
wanna THANKS azra and janet for the ride
ini last day ber-having fun untuk sem ni kan?
cuz tomorrow me and azra will going back
yessszzzaaa..
gud posed buddies!
and yeah....wanna thanks azra
AGAIN...for this pic...
not sharpern...but it was sooo so n.i.c.e!
i LOVE it!
till then...have a very colourful holidays!!!
Jeritan batinku?
tak sabarrrr nak balikkkk!!!!!
0

aku melalut lagi..kali ini lebih kronik!!!

i found this lyrics was very inspired..memang suit with the melody!
disaat aku perlu memilih antara 2..
hey greenday..you guys cleared my vision lil bit..
and i think i'm growing up..

i dont want to talk much about the FRIM interview on 23rd..
i just feels that i should go..i'll face the obsticle[s] myself..
hey, its not about money or experience anymore!
its about how ready are yo to face the world..

beb..kalo kaw selamanya tinggal bawah ketiak mak, sampai bila pon kaw tak maju!
sebab mak slalu ada seblah kaw, tolong kaw slesai semua masalah!
then masa bila kaw nak blajar hidup sendiri?buat keputusan sendiri?selesai masalh sendiri?
arggh pedulik orang nak gelak, nak caci, nak hina kaw bila kaw susah..
asalkan kaw tahu apa kaw buat...
sekurang2nya kaw pernah susah...
dan kaw tahu camana nak berhadapan dengan kesusahan tu!!

ok..duit datang kemudian..bila kaw cabar diri kaw, kau PUAS bila kaw boleh pass semua challenge tu kan?then kaw akan tahun NILAI seringgit bagi orang susah..supaya kaw tak slalu membazir..dan betapa susahnya nak dapatkan walau SERINGGIT...bila kaw tepaksa harungi banyak menda, yang buat kaw hampir2 nak mengalah!!

aku harap aku tak hidup susah.tu sebab aku blajar sampai degree.harap supaya SENANG cari kerja.SENANG dapat gaji yg cukup untuk aku hidup.tp, jiwa aku jiwa SUSAH.aku ngam bila kawan ngan org SUSAH...sebab diorang pandai bedikari! susah dalam erti kata, tak begantung & harap mak bapak sepanjang hidup...sebab bila kaw KAYA, kaw BONGKAK! macam shial kann! cara kaw cakap bajet kaw paling bagus di dunia.padahal kaw family pampered...dan selamanya family pampered sampai kaw mati rasanya!

nasib baik mak ayah aku memng ajar aku hidup susah.aku kerja wei nak dapatkan 1 sweater RM80 idaman..jam adidas RM80+80 aku pakai gaji last lepas aku brenti.aku kerja utk nak dapatkan 1 henfon cabok...walopon cabok, aku guna hasil titik peluh aku.kasut nike aku, beg adidas aku,adalah hasil duit keja aku..hasil kene marah aku...n tuu semua aku kumpul, jadikan pengalamam hidup..ajar aku camana nak buat keputusan time aku susah..

aku tak heran kaw pakai kete besar..baju mahal.henfon canggih and what so ever....sebab aku tak nilai orang dengan menda tu...tapi aku paling respek manusia yang hidup senang dengan hasil usha dia sendiri..bukan awek, bukan bf, gf, suami n mak bapak...DUIT KAW SENDIRI...
biar kaw pakai honda cup..asalkan DUIT KAW SENDIRI!

ok.aku ngaku aku pon pakai duit bf..tp...hahh..jumpa aku kalau kaw nak tawu cerita sebenar!

orite.aku dah letih meluah perasaan..aku nak sambung tidur.chou!





jeritan batinku?
life is too shot to regret the past!


Green Day - 21 Guns lyrics

Do you know what's worth fighting for
When it's not worth dying for?
Does it take you breath away
And you feel yourself suffocating?
Does the pain weight out the pride?
And you look for a place to hide?
Does someone break your heart inside?
You're in ruins

One, 21 guns
Lay down your arms
Give up the fight
One, 21 guns
Throw up your arms into the sky
You and I

When you're at the end of the road
And you lost all sense of control
And your thoughts have taken their toll
When your mind breaks the spirit of your soul
Your faith walks on broken glass
And the hangover doesn't pass
Nothing's ever built to last
You're in ruins

One, 21 guns
Lay down your arms
Give up the fight
One, 21 guns
Throw up your arms into the sky
You and I

Did you try to live on your own
When you burned down the house and home?
Did you stand too close to the fire?
Like a liar looking for forgiveness from a stone

When it's time to live and let die
And you can't get another try
Something inside this heart has died
You're in ruins

One, 21 guns
Lay down your arms
Give up the fight
One, 21 guns
Throw up your arms into the sky
You and I
0

Apartmentku~rumahku~duniaku...kukuku..

AMARAN: Tuan2 dan Puan2, anda akan membaca satu entry yang sangat panjang tanpa perenggan. sila tegakkan tempat duduk anda, pasangkan tali pinggang keledar, dan tentukan lappy anda diletakkan di tempat yang betul. Lampu akan dimalapkan bagi bla blaa bla.....blabbbb..
ok. mula menulis.
aku sudah banyak waktu terluang skarang. since my last paper dah habis petang td, dan barang2 balik KAMPONG dan TER-packing, dan jugak..supervisor projek telah men-delay-kan waktu perjumpaan kami besok..jadi aku punya banyak waktu terluang sebelum berangkat pulang...
mata sudah agak mengatuk. di luar hujan lebat.angin sepoi2..menyepoikan perut aku untuk saat ni...tp sang kekasih tepaksa pulak keluar breakdown, walau jam di penjuru kanan lappy aku dah menunjukkan pukul 12.28AM...
hahaii...he work so dem hard lately..so demi nak mencapai status awek mithali laa konon,
& awek pemberi semangat laa konon, aku slalunya akan tunggu sang kekasih sampai dia balik..
tu ponn kalu aku takde kelas/xm/meeting/dating dannn...malam minggu SAHAJA...
*wow banyak nya pra-syarat..
jadi, mithali kah aku?muahahaha...hope so!
since aku ada banyak masa, n i dont really know what to do..aku merajinkan diri snip-snap some pics around..hahah...tak penah aku se-giat ini mendownload gambar...harap2 di kala aku menaip ayat terakhir, sang kekasih menghantar khidmat pesanan ringkas menyatakan dia udah di rumah..so that we can go to bed together... *wow romantisnya kamu...gagaga
huishh...jangan berfikiran negatif!
jadi sila lihat gambar2 di bawah..ada 10 keping semuanya..kalo tak berminat, jangan teruskan membaca. just go to study atau do what ever u want yang lebih menjamin masa depan.. *warghh2
1.ok.ini number rumah aku.


2. ini ruang tamu apartment aku

visual dari kamu buka pintu K10 tadi lahh...

3. meja lepak & kabinet makanan. itu pintu tadi laarrrr...hishh

4. semak sikit..maklum la, umah bujang...

5. yeyy..kamu berdiri di hadapan pintu bilik pemilik blog ini..

6. dan kamu menjengah sedikit kepala. bilik ini sgt perlukn khidmat DEKO IDAMAN.

7. maaf, aku tak membuat sebarang ubahsuai semasa gambar ini dirakam.
ini study carrel tempat aku berangan2 nak dpt 4flat...huahaha
*nadira, kamu sangat huhur..!at least kemas laa skett!!!

8. ok aku tipu. gambar 7 ialah gambar 2 minggu lepas. masa tengah sibuk siapkan projek..
*tak nampak ke fail PROJEK BESAR tuuu???

ok aku ingin mengulas tentang gambar 8. ini koleksi buku2 selama 5 sem di Unimas. hanya ini aset + kenangan + harta yang aku ada..aku manfaatkan duit PTPTN tuu.. [gudgirl kan aku?]
sekurang2nya, nanti bila anak aku bertanya kemanakah dana PTPTN disalurkan, dengan konfiden nya aku show off buku2 ni.. "mommy bli buku tekss ocayy..steady skitt!!!" hahahah..

Hey bakal suami, rumah kita nanti perlu ada satu book shelf yang sangat cantik ok?? biar rumah kita penuh dengan buku macam library.. [yo, itu rumah idaman aku kamu tahu??!]
jangan asik fikir rak kasut je untuk simpan semua boot bola and kasut futsal you abg! errkk, boleh bagi sikit ruang untuk sliper jamban+heels ur wife kan???gaggaaa.. *dreamingg..oh MY..

9. ok aku terus ke gambar kedua terakhir ni..yer, aku menginap di bilik single.
boleh tidur bogel hari2..muahahaha..SUMPAH aku tak penah buat keje tu....LAGI! kah2

[jam di lappy dah 1.11 am..nak masuk gambar terakhir dah..sang kekasih masih B'breakDANCE..]


10. yeyy..mesti kamu suka.ini gambar paling akhir. dari sudut pandangan tingkap bilik aku. depan ialah rumah jiran ye tuan2. tp aku tak penah kenal siapa kau wahai sang jiran! ya, aku di tingkat 4.
itulah hostel aku..siapa housemate?Janet n Azra..yg laen tak payah laa tau..cukup la aku nyatakan rumah itu berpenghunikan 8 orang..SEPATUTNYA..tp yang wujud hanya 6 orang makhluk tuhan paling bangang...isk isk isk...
ok..aku dah masuk ayat terakhir..dimana kau wahai sang kekasih?? oo sempat laa nak double check n shut down lappy. mungkin waktu itu kau akan sms aku kann..haha..mimpi lagi kaw????
ok aku perlu berhenti sekarang seblom kamu muntah darah. till then, have a good time there!
HAPPY HOLIDAY!!!


Jeritan Batinku?
kenapa tiada perenggan?arghh
0

Two is better than one?

what a romantic song ever!!
lalalala...love drunk~~~~






I remember what you wore on our first day

You came into my life
And I thought hey
You know this could be something
Cause everything you do and words you say
You know that it all takes my breath away

And now I'm left with nothing
So maybe it's true, that I can't live without you
And maybe two is better than one
But there's so much time, to figure out the best in my life
And you've already got me coming undone
And I'm thinking two, is better than one

I remember every look upon your face,
The way you roll your eyes, the way you taste
You make it hard for breathing
Cause when I close my eyes and drift away
I think of you and everything's okay
And finally now, believing

And maybe it's true, that I can't live without you
Well maybe two is better than one
But there's so much time, to figure out the best in my life
And you've already got me coming undone
And I'm thinking two, is better than one

Yeah, yeah

I remember what you wore on our first day
You came into my life
And I thought hey
Maybe it's true, that I can't live without you
Maybe two is better than one
But there's so much time, to figure out the best in my life
And you've already got me coming undone
And I'm thinking

Oooh I can't live without you
Cause baby two is better than one
There's so much time, to figure out the best in my life
And I've figured out with all that's said and done
Two, is better than one

Two is better than one.





Jeritan batinku?
lagu ini bikin jiwa sejuk sebentar...
0

emo

"just because i'm smiling, doesn't mean i'm ok...ok?"
jeritan batinku?
-pening-
0

hari hitam

ok,hari ni aku frust.
jawab exam mcm WTF je..
arghh..
nasib baik sgt2...aku just perlukan 3 markah untuk lulus..
arrghhh lagi...takkan bajet lulus je????

balik umah trus tido mcm
macam baru lepas amik dadah je tak sedar2..
feel better...at least..

aku masih ada 1 paper untuk langsai semua hutang bagi sem ni..
then aku nak blah balik kampung..
ngee..




jeritan batinku?
aku shian kat ikan2 yang asik kebulur dlm akuarium FB tuu..
sob..sob..
0

melayang

-aku Sunjay, engkau Sanjanna..ini rahsia-
=p
Frame of mind?
clueless of everything
and like a sucker when in suprise!
0

menulis lagi

satu persatu.
1 paper dah selesai.
masih ada 3.
aku mahu cepat2 balik rumah.
aku gian.




Mind thought?
aku dah letih baca buku.
0

Hari konklusi untuk semua

kegemaran baru:
sudah punyai nikmat melakukan aktiviti Blog-walking di tengah2 dinihari..

ok.aku pilih hari ini sebagai konklusi..maaf, tiada visual @ foto untuk entry ini..

perasaan: lebih gembira dari dicium Ashley Kutcher..atau berdating dengan Andrea Arshavin di atas kapal mewah ala-ala star cruses..phew..terasa bagai di syurga..ringan bak awan..ingin saja aku menari tango di tengah hujan..

mulakan dengan PROJEK TAHUN AKHIR yang secara rasminya tlah dihantar petang tadi..kepuasan? hampirr maksima..seminggu bergelut.. sampai waktu tidur dah ala-ala timing mat salleh kat London..ye la, pejam lepas subuh, celik hampir tergelincir waktu zohor..perghh..appetite aku turun menjunam dibawah paras negatif..untuk itu, aku rasmikan quote terbaru, "aku makan untuk hidup.."

Cukup kegembiraan untuk itu..yang lain?yey..aku dapat makan McD untuk tengah hari ni..2 minggu aku mengidam..atas sebab selera yang aku dah duga akan turun menjunam..akhirnya dapat jugak habiskan BIGmc dengan selera tahap tertinggi...perghh..nikmat!!
Dah seminggu wo~ tak outing..gudgirl kan?

Jadi, 2 impian dah terlaksana...satu, FYP..dua, MCD..

Mungkin yang ketiga paling seronok..mula aku bekira-kira nak berterus terang dengan sang kekasih..ada 2 3 menda yang jadi isu sejak 2 menjak ni..aku bawa-bawakan aja sampai skarang..hold bak kata orang futeh..tp malam ni, dengan suasana yang cool, mood yang baik..terlepas jugak..

alhamdulillah..dia faham..tak marah ponn??jadi, layaknya aku patut bersyukur kerna dikurniakan sang kekasih yang memahami..& tak banyak songeh..

[gile best la kamu ni..kamu sekarang memang kegemaran aku..]

untuk itu, tempo hubungan kami akan ada sedikit perubahan..tak perlahan, tak juga laju..tapi seiring dengan keadaan semasa..komitment, usia & masa...aku ambil peduli..

tapi syukurlah sang kekasih sangat cool dalam berhadapan situasi getir..
(bagi aku ia sangat getir)
di mana egonya?aku kurang pasti..sumpah!
yang penting sang kekasih sentiasa faham apa tujuan dan maksut tersiratku..ahaks..

Dan aku mahu keadaan kami sentiasa tunggang tebalik...
baru best!



Mind Thought?
FYP @ PTA itu menda yang sama..
2 2 bikin hidup aku susah...
hanya kaw yang slalu buat aku senang..
senang hati, senang semuaaaa..~
0

Bunkface: Through my window




yey..sudahnya aku jumpe jugak title lagu ini..

aku dah agak memang kaw yang nyanyi sam!!
slang kaw dah macam American..sumpah bestt!!
1st aku tengok iklan TM yg cool nak mampos..
aku try hardly dengar lirik de..
bila nak gooo-gle..dem aku lupe!
short term memory aku ni..adehh

korek punye korek
finally...

n aku nyanyi like a hundred times..
gig sorang2 aku dalam bilik...
dan hujan makin mencurah2 kat lua..
takpe, aku suke..leh tido lena malam ni
besama masrun tersayang!

mind thought?
aku harap kaw ade nyanyi besama aku!
rindu kaw!
0

nyaman sehh

today
hari yang nyaman~
dalam mood terrbayekk untuk siapkan projek
kepala ringan, otak tenang
perut pon kenyang
FYP here we go....
skit lagi....
skitttt je lagi..
*sorry call barring..^$&**^&^ punye celcom!
0

nadzy's schedule..(",)

yeyy..we're turning to study week now..
are you ready for rock and roll bebeh????

just wanna list down some important dates..
draftly la..kod n venue i lupe..doest matter..
yg penting ingt tarikh dulu..ullala

30th October
Submit Final Year Project chapter 123
(late sanding)

2nd November
CAIS due date: 4 Islamic Banking books

4th November (final exam officially starts)
English For Professional Purpose
Mr. Robert Raymer

9th November
Economic Development
Mr Asyraf

10th November
International Finance
Dr. Chu

12th November
International Institutions
Dr. Afendi

16th November
Terbank ke Penang bersama Air Asia..
yeahhhh...!

20th November
FRIM kl..
(will confirm later)
0

menyesal pulak..


because of love
sometimes i over reacted
being so over protected
but it will always me
human than cannot run from doing mistake

i choose him
but i always love u
as my best buddy of cuz
i love all my long lost friends

i just missed it
really much
so damn much than u thought

i've done a mistake
do i?
and i feel bad ..really bad
till i dont really know how to interprate
that feeling
aduh
i felt sorry
so so damn sorry
i'll change
cuz now i'm starting to feel the heat
of being LOST
its only you
can replace the emptyness..
yeyy...hope to meet you soon buddy!!
0

coba...

caught this while having lunch with janet...

pernahkah kau ada
bila ku perlu
tuk meluakan rasa hati
dan bila kau bersuara
setia ku mendengar
agar tenang kau merasa
coba kau lihat
coba kau coba
renung ke mata aku
bila ku kaku melihatmu
pernahkah kau ada bila ku perlu
tuk menyatakan rasa sakit dalam diri
dan bila kau tunggu
setia ku menunggu
agar senang kau merasa
**thanks for the song faizal tahir..!
wonderful lyrics..really touch me deep inside..phew!
0

yeehahh....

yeyy..
finally i made it...
love my blog now..
giving me much passion to write on..
fully inspired..hehe..
0

When dummy spending time in library...

i really wanna called myself dummy on dhat day
luckly i have dyg azra beside
yg always cool
respek lu laa..

hey what happened??
spending so much energy
walking to CAIS a.k.a library
u.n.f.o.r.t.u.n.a.t.e.l.y
"sorry, surver down.."
end up buku ponn x bley pinjam..

[*damm-ass]

but never mind then
i oways have a great time wherever i am..haha..



hey..found so much books on bla-bla-bla for dummies..!! pinjam?no way..~but i think its good for me sometimes to spend my lil times in there...reading n exploring all those knowledge..

just like..another path of 'my road to self-discovery'
hey remembering what my lec said "f u have something to do, JUST DO..doooiitt...
cuz when u starts working, u have no time to do a lot of things..."
dooiiit deea..dooitt..

[thanks to you mr. robert raymer..gonna missed ur class..n you..]
then suddently i found this book..splendid~...!
this is may be what i wanna do..
may be...hehe..
0

movie day

21 N o v e m b e r 2 0 0 9
M B O, K u c i n g
Azra & Janet
S u r r o g a t e s The G r e a t!!
5 star movie!
Great story line..fresh idea!
thanks for the great time buddies!!!
0

happy ending

while bz finding journals for my FYP
i caught this in FB..
its my senior's wedding..
both from mrsm langkawi..
also those guys
phew..it just a memory-called by staring at this pic..
look at them..
charming and brilliant
overseas graduate mostly
big job..big income
flawless!
& it's kak Zack and Abg Anas wedding btw
(both classmates during the time..)
congrats to them...
hey u inspired me alot!!
yeah..keep staring at this wedding pic
a few second..makes me wonder if i ever had
a happy ending like them..
or as smooth as u guyz doing..
study - working - & geting married
smoothly??
that is what i always think..
in my life recently
but will it be THAT way??
and yeah..dreaming bout my own wed
hey friends, attendance is a M.U.S.T!
C O M P U L S A R Y
syed jan-mrsm-ibrahim-GIC-BP
phew..that quite alotttt mann!!!
wuhuu..should be well prepared then!
hopefully, mr zul will starting to catch up
a very gudboy so far...
mommmy's like
huhu
work hard ya sayang!
study hard some more :D
improve urself to be a better man
a gud husband n papadom in future
and starts saving
for you....n me
heheh..
ish..cant wait to have a proper job
so that we can together settle down
a m m e e n n n ! !
damn..i started dreaming
oh no...
not againnnn..........
0

lu fikir laa sendri

Yayaya…I found another funny things…when you are a person whom everyone known was very sarcastic to other people..was getting mad cuz thinking that other people was being unfair and sarcastic to yourself...hahah..wadda….L

why should you yell when being penalized with people..?

There’s nothing to be mad off..c’mon…that’s karma..what goes around comes around dude..what goes up, must come down..!

hey guess what? i’m watching..!!haha

You proud of that title..yaa thinking that it was a gift from God..but it was another way around man..people hate you because of your mentality of judging people..

Your mindset sucks..Not because of that ‘gift’…really is!!

So stop being sarcastic to people..if you are trying to get their respect laa..if not then just continue with who you are..but plzzz….don’t blame me if I’m being sarcastic to you..haha..damn..it was really funny watching you scolding people in ur blog n facebook..just like reading another peace of shit!

0

arrghhh....

putting myself in another experience..
sorry its too late for turning back..and i will be there in front to protect and answers everything..
just hanging there..it just one more semester to be done..insyaallah
or about one month to blah~

babe..i just wondering how can a person that taking DEGREE in INTERNATIONAL ECONOMICS become so much racist that i though..
you are a univ student, should have a std mentality as you are..
even traveling so much far rather than me, but the chances to look out of another world mean nothing to you..too bad~

a good pointer doesn't meant anything if the way you are thinking is just like a kid age 5..
and a beauty face (as you thought) doesn't make you fame if you make an assumption just like an idiot..thats sucks..REAL sucks man!!

and too bad, it was me involved in this things...and i won't regret if i have to smash you, putting me in another history of fighting in school..
yeah it seems like it was me taking a 'bad-girl' action..

you can't judge people by the way they were born..Indian is black, doesn't meant they are dirt..i didn't showed up my works as you ask me to do so, but it doesn't meant Malays are useless..
and only your races is the best among all..that was a fucking racist statement i ever heard..goddamn ass~ just go to hell with that..

and starts being 'kiasu' (selfish/xnak kalah) to your very own best friend also makes me look really down to a person like you..such a bitch!
i just don't really care rite now...

its quite sad when you have such an idiot thinking..in Malaysia some more! thats bullshit!!
0

dengarlah..

Lagu ini telah dialunkan semasa menyorot kembali trafedi tanah runtuh di Padang, Sumatera Barat...

lagunya..liriknya..sangat2 terkesan dalam jiwaku..hingga langsung aku menintiskan air mata kerna terlalu sayu dan insaf dengan apa yang telah Allah turunkan kepada umat Islam di Padang..subhanallah....

Opick – Bila Waktu Tlah Berakhir

Bila Waktu Tlah Berakhir - Opick

bagaimana kau merasa bangga

akan dunia yg sementara

bagaimanakah bila semua hilang dan pergi

meninggalkan dirimu

bagaimanakah bila saatnya

waktu terhenti tak kau sadari

masikah ada jalan bagimu untuk kembali

mengulangkan masa lalu

dunia dipenuhi dengan hiasan

semua dan segala yg ada akan

kembali padaNya

bila waktu tlah memenggil

teman sejati hanyalah amal

bila waktu telah terhenti

teman sejati tingallah sepi

** maaf tanpa iringan mp3..due to a very slow mo internet line..
0

info to share...

i found that this ustaz was very funny while giving his kuliah
named ustaz kazim elias
some of you may know him better
or earlier than me..
i dont care..
he's my like..
proudly to announce: i'm a BIG fan of ust. kazim
haha..
thanks to my dad..he found that first
n i try to discover him on d internet..
quite famous..
hope to attend his kuliah real soon in kedah
(if possible)
since he's a perak-ian
so damn funny..we laught till crying
hahah..
plz...
i want more!!!!
0

hari khamis ..kelas untuk dikenang

kelas pagi yang ditunggu2..
and today (oktober 8 '09 ) was a great day to remember...

lets start with the rules..

-same place till d end of d semester..x boleh betukar2
-sit in a group of four (a 1 malaysia group plz + minimum 1 guy)
-conducted with 2 super damn bombastic lectures [prof shaz (dean) & mr.puah]
-class participation required...for marks!
-presentation - done!
-when the dean spoke out already, YOU ARE NOTHING..damn~..so beat him!
-direct phone call from the dean for the absent student.. [n my attendance still virgin!]
-xtra marks for those who ask questions...
-yg menJAWAB soalan, markah x kire..wth..!
-tiada midterm
-u are forced to read the news b4 enter d class..cuz kuiz maut will be given regarding to the current issues yg terpampang di newspaper..every single week..
-kekerapan kuiz - two times per class...[ade ke patot?]
-current status: 6/10 marks for present..ONE question recorded, TWO out of record..nnti claim

dan ceriteranya bermula...
when a group of 8 was form to hv a debate bout privatization in malaysia..dasar penswastaan ler tu kunun2nya..and was divided into oppenent n proponent..[debate ka katakan]..

kelas bermula dengan tiupan wisel maut oleh sang dekan..tnpa sahabat gay nya mr.puah [oliday sbb food poisoning]..n that was such a bad situation for the group lah...cuz encik puah sangat linear dlm pemberian mata2 kemenangan...manakala encik dekan sangat kejam..SANGAT!
[believe me dow~]

purpose of the presentation - keluarkan isu...jd dasar penswastaan, apakah isunya..?
such a gud topic to discover..n i cant wait to join..no wonder nad n the gang amik tempat paling depan..actually 2nd row..hahah..sangat berminat!

pihat pendebat mengeluarkan beberapa issues..dan contoh..yg aku rasa agak lari dari landasan..
contohnya? isu MAS & PROTON..humm..n yang paling menarik minatku ialah bila topik berganjak kearah PLUS..projek lebuhraya utara slatan...ooo balik kampongg...

proponent views - y gov x beli je saham PLUS since PLUS was showing a good performance, banyak untung sudaa~...so that was not a burden for the gov then..bila dah jdik public goods, then harga tol akan dpt dikurangkan..natijahnya, kite x payah gik bayar tol memahal..! yeah...dengan semangat bekobar pihak proponent berhujah..n i was sitting there watching..[betol jugekk...]..ready some questions to ask..markah beb!

opponent punye view x pyh citer..of cuz they super agree with the dasar..not my interest..aku hanya minat untuk membangkang..hahah..

hujah dan hujah terus bergema..soalan banyak sgt yg ditanya [termasuk soalan silly] kerna semua sudah insaf. mahu mengejar mata. since hanya 3 classes lagi after this..kalo x tnya, repeat sem depan - ayat dean - [kn aku ckap dean aku kejam!]

dan isu PLUS menjadi tajuk akhir perdebatan - lepas proton n mas..hmm..
dan encik dekan masih di belakang - interupting dengan soalan2 yang tak menunjukkan dia adalah sorang dekan fakulti..haha..so cool..

kemuncaknya - dekan bangun dan berhujah...masyaallah..how come i forgot..nama encik dekan ialah PROF SHAZALI ABU MANSOR..abe kepada menteri kerjaraya SHAZIMAN ABU MANSOR..hahah..

dan mengkritik dasar2 kerajaan, terutama tentang TOLL kan agak sensetif - terutama kepada abg menteri kerja raya..haha..i found that was a great day to remember..

dan encik dekan telah berhujah membetulkan persepsi pihak pembangkang..babe,dia kn dekan!
in the names of mark - dekan is always right!!!
0
Segala sesuatu kejadian di muka bumi merupakan ketetapan Allah Swt. Demikian pula dengan musibah bernama gempa bumi. Hanya berseling sehari setelah kejadian, beredar kabar—di antaranya lewat pesan singkat—yang mengkaitkan waktu terjadinya musibah tiba gempa itu dengan surat dan ayat yang ada di dalam kitab suci Al-Qur’an.


“Gempa di Padang jam 17.16, gempa susulan 17.58, esoknya gempa di Jambi jam 8.52. Coba lihat Al-Qur’an!” demikian bunyi pesan singkat yang beredar. Siapa pun yang membuka Al-Qur’an dengan tuntunan pesan singkat tersebut akan merasa kecil di hadapan Allah Swt. Demikian ayatayat Allah Swt tersebut:

17.16 (QS. Al Israa’ ayat 16): “Dan jika Kami hendak membinasakan suatu negeri, maka Kami perintahkan kepada orang-orang yang hidup mewah di negeri itu (supaya mentaati Allah) tetapi mereka melakukan kedurhakaan dalam negeri itu, maka sudah sepantasnya berlaku terhadapnya perkataan (ketentuan Kami), kemudian Kami hancurkan negeri itu sehancur-hancurnya.”

17.58 (QS. Al Israa’ ayat 58): “Tak ada suatu negeri pun (yang durhaka penduduknya), melainkan Kami membinasakannya sebelum hari kiamat atau Kami azab (penduduknya) dengan azab yang sangat keras. Yang demikian itu telah tertulis di dalam kitab (Lauh Mahfuz).”

8.52 (QS. Al Anfaal: 52): (Keadaan mereka) serupa dengan keadaan Fir’aun dan pengikut-pengikutnya serta orang-orang sebelumnya. Mereka mengingkari ayat-ayat Allah, maka Allah menyiksa mereka disebabkan disebabkan dosa-dosanya. Sesungguhnya Allah Maha Kuat lagi Amat Keras siksaan-Nya.”

Tiga ayat Allah Swt di atas, yang ditunjukkan tepat dalam waktu kejadian tiga gempa kemarin di Sumatera, berbicara mengenai azab Allah berupa kehancuran dan kematian, dan kaitannya dengan hidup bermewah-mewah dan kedurhakaan, dan juga dengan keadaan Fir’aun dan pengikut-pengikutnya. Ini tentu sangat menarik.

sumber; eramuslim
0
Padang n Samoa had became a so much famous places ever since the earthquake and taufan ketsana had ruin every single things in there. Moreover, this disaster had killed 40 people in vietnam, and 240 people in Samoa, Filipinas..and in indon, THOUSAND people killed caused of the earthquake..Sounds creepy..So much creepy than we though..I found this news, which i never read in any newspaper since the disaster happened:

400 orang hilang ditelan bumi ketika gempa bumi di Padang

JAKARTA: Kira-kira 400 orang yang sedang menghadiri satu majlis pernikahan dikhuatiri hilang ditelan bumi di Dusun Pulau Aik, Padang Pariaman ketika gempa bumi berkekuatan 7.6 skala Richter melanda Sumatera Barat pada 5.16 petang 30 Sept.
Kebimbangan itu berdasarkan keadaan kampung itu yang kini rata ditutupi tanah dan menara masjid, yang merupakan struktur tertinggi di situ, bahkan juga sudah tidak kelihatan.
"Mereka ditelan bumi sedalam 30 meter akibat gempa dan longsor (tanah runtuh)," kata Ketua Pusat Penanganan Krisis Kementerian Kesihatan Indonesia, Rustam S. Pakaya yang dipetik detikcom, semalam.

And how i realize that the 7 point something scalar Richter earth quake was a warning from God for the people to think about what they had done so far to protect Islam from being fooled..
[sambil mengalunkan lagu 'look what u have done' from JET]

In malaysia yg tercinta, certain places felt the vibration and what make things funny, in IPOH - two men died cuz of the building collaps, not cuz of the earthquake..but its a silly mistake that they prefer to call 'HUMAN ERROR' by the construction that responsible to ruins the building, but behave like an idiot..what happened? part of the ruins telah jatuh menghempap sebuah kereta..n the driver (a Malay young man)was killled cuz of that..this man was dying in vain..siyesly!

IN TERENGANU, a mosque that still under construction also collapse..Lucky no one there praying..If not?

lu pikir laa sendiri..
4

eid mubarak di sana sini...

biarkan gambar ini berkronologi...

pagi syawal
sebelum sembahyang raya

lepas pulang dari sembahyang raya

pakcik sani punye family potret

berijrah ke rumah depan..besama cousins dan paksu..ahaks

family sebelah kak ton..mak aku le tuu

beraya bersama mr hazlami....

sebenarnya ini la tradisi aku..lepas beraya ngan family, twus roger g umah ami(uitm)..kawan skolah rendah mase dajah 6...kakaka...with miss asmidar (usm) n my sis..

petang raya di rumah jatt...besama seorang photographer amatur..

raya ke 3 di rumah amalina...dari kiri ialah alin(ex uitm, now working), dayana (unisel), XXX, syaza (ex uitm, now working) n me..


raya ke 5 di taman ehsan,kepong
bersama cousins je...
nenek xmo join..suka hati..

0

I o U mr. Romeo!

Just like a cinderella story volume II
heheh...

trima kasihh daun keladi atas budi tuan hamba

kasut ini BESAR nilainya bagi patik..

alangkah bagus andai tuan hamba sendiri yang sarungkan

umpama menyarung cincin di jari manis...;)

hahah...

oh boy this is hard to define..

oh shoes, bring me to him safely ya!

thats a promise!

THANKS alot to my MR ROMEO..

for this owsome KASUT RAYA..

love u MORE laaahh cam neh!!!

0

a cinderella story..

day 21
4 days to go to fly..
flight confirmed almost a month ago!
i'm going to meet everyone i love..
spending every single time that worth so much for me..
and i just can't wait..


cant wait to complete another chapter of my love story!
romeo take me...somewhere we can be alone...
lalala....~
0
Sepatu ini dibeli sekitar 2006
usianya kini bersama aku almost 3 tahun
sepatu ini adalah peneman setiaku
satu2nya teman setia ketika pertama kali menjejak kaki ke sarawak
satu2nya teman setia ketika pertama kali bergelar pelajar universiti
ahh sepatu ini..beguti besar jasanya padaku..
sepatu ini juga telah membawa aku mengenal dunia
hanya satu2nya saksi dikala aku berduka
dan satu2nya sumber inspirasi dikala aku mengecap bahagia
nahh..lihatlah rupamu skarang si sepatu..
kecintaan ku pada sepatu ini tak dapat digambarkan
sepatu ini yang memberi satu kenangan indah..
ketika pertama kali bermain futsal..
dan pertama kali menjaringkan gol..
ohh indahnya saat itu..
lagi? dengan sepatu ini aku mendaki gunung gading
pertama kali dalam hidupku ber-hiking
sepatu ini juga yang meneman dikala pulang ke kampung
merentas laut china selatan..
mengharungi kota metropolitan kuala lumpur
sebelum tiba ke pangkuan keluarga
hanya kau yang ku cinta..wahai sepatu buruk
malam berganti siang, hari bertukar minggu dan bulan
ohsepatu..aku perlu pulang..dan kali ini..
aku hanya mahu kau sebagai teman ku disisi..
tp..kau usang sebelum waktunya..
aku dalam dilema
perlukah aku membeli sepatu baru?
mampukah dia berkhidmat seperti kau berkhidmat untuk ku?
arghh....tak keruan..
aku sayang kamu wahai sepatu usang!
tapi...tapi aku juga perlu tempuh satu perjalanan
perjalanan yang maha jauh..
tambahan, skarang banyak SALE..
banyak sepatu yang di-diskaun kan..
ohh..aku tak dapat menahan prasaan ini..
kesetiaan aku teruji!!!!
06092009
barthday terakhir
dan tahun terakhir kita sambut bersama
moga kenangan ini menjadi satu detik indah..
Selamat Hari Jadi Janet Chong!
(its me takin da pixcha)
0

picture of the week [fri, aug 21, 2009]
MidairJovanee Jarrett of Jamaica competes in the women's long jump qualification during the world athletics championship at the Olympic stadium in Berlin.
i cought that @ TIME.COM.
0
i'm counting days..
its Ramadhan 7 now..
how fast the days flew..
perhaps none of the people bother..
more to their business and what to have during bebuka..
sounds silly..
its Ramadhan..but people just bothering about foods..
but probably ramadhan ni is where Allah says, '4get food n remember ME'..
yeah..i'm tazkirah-ING maself..

just got a text message from my superDAD..
"manusia itu jika ia tahu apa yang ada pada bulan Ramadhan, nescaya ia akan minta semua bulan dalam setahun itu adalah Ramadhan.."

Tq ayah..walopon ayat ada skit trabor..tapi makna yg tersirat tu tetap sampai kat hati anak ayah ni..

till then, happy fasting...
0
PELUDAH BAHASA

Ketika lahir jeritnya amat mesra-hening suara bayi pertama.
Neneknya pengagum hikayat Tuah membisik iktibar ke telinganya.
Datuknya pencinta Siti Zubaidah bersyair merdu ke qalbunya pula.
Doa dan janji di sanubari inilah cucunya kebanggaan dasa-
insan harapan kerdip pertama yang bakal bersinar sebagai pendakwah.

Ketika bertatih di sisi buaian gelincirnya cepat disantunkan.
Ayah dan ibunya cekal berazam anak termanis di hemah Ramadan.
Diasuh ia menjadi wira dan tidakpun dikira ke bidang mana.
Pada hembusan angin di bukit amat merdu terdengar ia menjerit:
Penyegar budi pilihan pertama, penyemai bakti di qalbu desanya.

Ranum di dalam dan di luar negara menjalar akar benih ilmunya;
pergaulannya alam tak berbatas bertingkat cepat dirinya ke atas.
Pada kempen “bersih-cekap-amanah” terhantar ia ke tampuk kuasa;
masih diingat pesan nenek tentang Tuah; saran datuk tentang Zubaidah.
Sebaik menyingsing SatuMalaysia mula terbelah percik mimpinya.

Tapi, kuasa tersangat nikmatnya-darjat dan harta sebuah buana.
Lalu, dalam lagu gema ternyaring giginya berubah menjadi taring.
Leluhurnya kini damai di kubur, dan sayang, dirinya meruncing takbur.
Terakhir, dengar kisah lupanya – semua dangkal kecuali dirinya.
Terakhir, merebaklah bongkaknya sebagai peludah bahasa Ibunda.

Tak lagi dirinya budayawan desa, pembela bahasa tidak juga.
Kini dia niagawan haloba pemburu kuasa paling selesa.
Memang bukan lagi cucu desawan; segebu dirinya kuasawan.
Dilupa Syair Siti Zubaidah dan tidak dikenal Hikayat Hang Tuah.
Sangatlah selesa dan bangga-dirinya tulen peludah bahasa.

A SAMAD SAID...
0
pekerja TNB yang ku rindu..
:p
0
aku mahu menulis lagi..
persetan kan siapa yang mahu membaca
yang penting aku mahu tulis
biar tenang jiwa...sedikit..

aku perlu kuat
hari ku tak selalu cerah
memoriku tak selalu indah
tp aku masih mampu berdiri..
bisa..hingga kini...
tapi...hanya AKU tahu sengsaranya..
hanya aku...

manusia berubah..
aku juga berubah..
dia?mungkin dalam sessi perubahan..
wind of change bak kata scorpions..

perubahan??
sebabnya mungkin berbeda..
berubah dari segi apa?
pemikirannya kah? kematangannya kah?
atau hanya pada nama??

kami berubah..
aku dan dia..
yaa..aku akur dengan perubahan itu..
itu perubahan apa? namanya apa?
aku kurang pasti..

kematangan mengubah kami..
komitment hidup juga mengubah kami
dan kini..kemajuan teknologi bakal mengubah kami..
sekali lagi..
tp aku tak sekuat itu..
aku masih perlu masa
masa yang kritikal untuk trima angin perubahan ini..
ini perubahan apa????gelarnya apa?
aku masih kurang pasti.....

lantas...
haruskah aku biarkan saja?
peritnya aku tidak mampu!!

aku lakukan semua..
semua yang aku fikir wajar..
walaupon rasionalnya 100% pesong..
terkadang aku sesal..tp sesalku hanya sementara..
begitu smentara..

i give you respect
all i want is just a respect from you..as a return..
i love you..and all i want is just you love me back..
i know you do your best..
itu buat aku lemah!!!!!

jalanku masih panjang..
mampukah aku pikul hingga ke hujung??
aku takut bermain angan..takut memakan diri
tapi aku cuma manusia..
kekadang bagai anak kecil yang punya angan dan cita2..

mula dari saat ini..
ku letakkan diriku dalam landasan sendiri..
ciptaan aku sendiri..susur beloknya aku tentukan..
dan kamu..dalam landasan kamu..susur beloknya hanya kamu tentukan..
persetankan andai rupa litar kita berbeza..
asalkan..
kita bertemu di garis penamat yang bersama..
nahhh..aku berangan lagi....
2
aku rindu.......
rindukan rumah..
rindukan mak ayah..
rindukan adik2...
rindukan masa bersahur..berbuka..

aku rindukan dia...
rindukan tawanya..
senyuman raganya...
perhatiannya..
ohh ketahuilah...aku rindukan kamu..
cubalah kau mengerti......

sampai bila?
sampai bila harus ku tanggung rindu ini?
rindu yang tak dapat diluah..
tapi menegrtilah..
aku rindu..

aku lelah
lelah menaggung rindu..
letih sekali...
kuatnya aku..hanya pada nama
lemah bila dicengkam rasa yang dipanggil rindu
siksanya jiiiwaaaaa

arghhhhhhhhh...
hanya 24 hari..
tak bisa kah aku menunggu??????

hanya perlu........menunggu...........
mampukah aku??
0
yg paling ceruk itu aku..
12345..nombor 5..seblah aku itu Dato Sri
[people call him like that]

Menulis lagi..
Mood msih di Miri..masih ada 3 entry untuk itu. Banyak yang ingin dikongsi bersama semua. Aku mulakan dengan isu politik?boleh? kerna ini subjek kegemaran…

Seperti yang aku mention pada entry lepas..pengalama mengiring seorang menteri adalah satu pengalaman yang berharga..entah apalah kebaikan yang aku dah buat..Allah balaskan dengan perkara itu..mungkin dari doa ibu di kampung..mungkin belaka..
Jadi kami berkongsi rumah..berkongsi bilik air, juga berkongsi ruang makan..kami sempat berborak, bersalam mesra, dan minum kopi bersama…biar betol?

Ya betol laa..bukan nak riak atau apa..Cuma, apa yang perlu disingkapkan [dari pandangan aku, seorang yang berbeza fahaman politiknya], dato seri ini memang seorang tokoh yang mesra dan layak dipuji sebagai seorang pemimpin..Lupakan perbezaan fahaman politik kami..kami tahu akan hal itu..[disebabkan hal t-shirt pada entry lepas]..jadi aku masih bisa diberi peluang untuk menyesuaikan diri..dalam satu bilik tamu bersama beberapa orang dato', Tan Sri, Dr dan orang yg agak berpangkat..aku juga dibenarkan bersuara..Cuma..suara aku begitu minor..dalam erti kata lain, ya.. aku dihentam! Tapi masih juga diberi ruang untuk bersuara!!..kan memang itu nasib minority..kalo x, Greenday xbuat lagu kan..

Itu perkara wahid…berganjak ke perkara seterusnya..bila orang yang tinggal di kawasan paling remote di Sarawak berbicara tentang politik..bunyinya begitu asing..sumbang dan melulu…namun atas rasa hormat, aku diamkan aja..Cuma, ada aku tekan kan sesuatu…dengan nada jocking2 bila mengutarakan isu AKU-SOKONG-PAS..“yes I’m..but not that obsess..”…itu ponn kerna bimbang aku dianggap racist..atau extreme agama..itu saja..

Sumber utama mereka hanya satu – TELEVISION..dialognya juga seperti pembaca berita bulletin utama tb3..sebijik dan bulat2..jadi kawan2, tidak hairan bila Parti yang selalu keluar TV dianggap paling molek oleh kaum ini…itu konklusi lemah dari aku, tapi..itulah konklusinya untuk perkara ini…tiada internet. Golongan terpelajar sudah jauh meninggalkan kampung..yang ada hanya golongan veteran..old skool bak kata orang muda..tapi, mereka tetap berpolitik, berpesatuan..walau jauh di ceruk bukit..

Seterusnya..perbualan aku dan uncle dalam kereta..uncle Thomas, adalah SU kepada President Parti Rakyat Sarawak..sebelum itu, uncle bersama parti PBB (Parti Pesaka Bumiputera Bersatu Sarawak). Perjalanan yang jauh kadang bikin aku rasa bosan..panorama bukit bukau yang dibikar dan ditarah sesedap rasa..bikin hati pedih..panas..lantas mengutarakan soalan2 silly kepada uncle Thomas..yg super cool bak kata orang putih celup mcm aku…


“kan uncle ckp nak masuk PKR ari tu..?”…aku pendekkan cerita..lelah nak tulis dari mula..Isunya bukan disitu..tapi disini..Ok teruskan..heh..aunty yg jawab… “memangg..PKR sini kuat. Anwar jugak kuat. Ramai sudah kawan2 uncle yang masuk PKR..” nahh… satu jawapan maha jujur dai golongan politician Sarawak..itu kepastianku!

Lepas tu apa jadi? Aunty jawab lagi..[memang PA yg bagus].. “nak aja kami masik PKR dikk..asal Anwar Berahim kasi business..mauk aja..kami pon mau survive..”


Yes..dan itulah jawapannya..business..n survival politik..itu yang aku sebut dalam entry lepas sebagai ‘berbedanya ideology politik aku dan mereka’..kerna?


1. Ada orang berpolitik untuk business
2. Ada orang berpolitik untuk berjuang menentang kerajaan yang zalim..dan bangkit dri ditindas
3. Ada orang berpolitik untuk agama..

Jika uncle Thomas masuk PKR, kami mungkin bernaung bawah payung yg sama, tetapi ideology dan niat kami adalah berbeda..Itu konklusinya untuk entry ini…setuju?andai tidak utarakan pendapat..jika x faham, dibenarkan bertanya..sekian
0
مرحباً يا رمضان
Marhaban Ya Ramadhan...
Alhamdulillah..dengan izin-Nya, aku dipertemukan sekali lagi dengan Ramadhan..bulan yg mulia dan penghulu segala bulan..dimana permulaannya adalah rahmat, pertengahannya pengampunan dan pengakhirannya pembebasan dari api neraka...1001 rahmat yang Allah janjikan kepada umaT Nabi Muhammad...SAW..


Tahun ini masih seperti tahun yang lepas2, bersahur, berpuasa dan berbuka jauh dari keluarga di kampung..apa pon, amalan tetap ku teruskan..malah semakin kuat tahun demi tahun menghadapi segala cabaran di rantau orang..moga dikurniakan kesihatan yang kuat bagi memikul amalan puasa tahun ini..insyaallah..


Kepada rakan2, salam ramadhan..selamat menjalani ibadah dengan tenang dan ikhlas..andai ada salah dan silap, terlebih dahulu kupohon ampun dan maaf..harap dapat bersua di hari lebaran kelak..jaga diri jaga kesihatan...
0
Page dalam blog ini masih dibawah penyelenggaraan...

maaf atas kesulitan yg dialami..

tq...
0
BERMULA DENGAN KISAH INI....

malam pertama ni Miri..dan kisah lucu lagi kontreversi ini pon bermula...
alkisahnya...tak ada baju tidur! lantas bertanya pada aunty si tuan rumah..merangkap ibu sahabt baik ku, dayang azra.."aunty, ada tshirt tidur?" bertanya aku menebalkan muka...
"tshirt tidur nad kaler hitam..takut nyamuk pulak..huhu" muka aunty nampak serba salah..tekejut pon ada..sebabnya?perbezaan saiz barangkali..aku bersaiz S dan aunty...erm..mungkin XL...hehe..
"ok nanti aunty cari.."lantas masuk ke bilik seblah..kurang 10 minit, masuk semula dengan satu tshirt putih-biru di tangan...
"ini jak yg paling kecik dikk...baju aunty semua besar2.."
"eh xpe aunty..mcm na pon xpe.." sambil tangan dengan konfiden membuka lipatan..emm baju baru..tapi.......
tertera jelas - BARISAN NASIONAL.....erk..
senyum...tp ada suara sumbang di blakang..yg aku pasti suara itu milik Janet Chong.." tapi nad sokong PAS aunty..."
adoihhhh....mcm mana nak react nih???dan tawa terus berderai...kuwang asam punya janet!!!!!!
dan bermula saat itu, kisah aku-sokong-pas dah menjadi isu hangat..kepada kawan2 uncle, even dato seri, n seisi umah panjang sg asap...
[kisah seterusnya menyusul kemudian....]
4
1001 MEMORI DI TANAH MIRI
Alhamdulillah..doaku pada entry yang lepas termakbul jua..5 hari di Miri, tahap kesihatan sangat sempurna. Special thanks to MADU CIK TON kerna berjaya menguatkan antibody anak dara dia yg sorang nih..muahaha
Orite..cukup setakat itu untuk promosi MADU mak aku...nanti promote lagi…
5 hari di Miri, agenda seharian padat sekali. Berpeluang mengiring Dato Sri James Jemut Masing, Menteri Kemajuan Tanah Sarawak, bersama Persiden PRS Miri uncle Richard dan beberapa politician lain ke satu majlis penutup di Rumah Panjang Belaga...aduh..satu pengalaman berharga yang sangat2 mustahil untuk dilupakan.. Satu entry khas untuk itu nanti..title nya mungkin “berbedanya ideology politik aku dan mereka..”..tp mungkin jua berubah mengikut mood semasa..ngeh2..ada sesuatu yang perlu disingkap!

Agenda lain..hmm..melihat sendiri telaga minyak Petronas & Shell di Miri..yes, Miri adalah bandar minyak..dan hanya dua jam perjalanan dari Brunei.. sayang tak ada passport!!!
Standard of living di Miri agak tinggi berbanding Kuching…opss…mungkin ayat ini perlu didahulukan – Miri adalah Bandar kedua termaju / terpesat selepas Kuching..jadi bagi orang ber-DUIT di area Borneo, andai tak ke Kuching, boleh jugak berjalan-jalan di Miri..dan begitulah sebaliknya..
Sambung..
Kenapa std of living di Miri tinggi?? sebab yg aku boleh find out buat masa ini – dekatnya perjalanan Miri – Brunei n besarnya jurang matawang RM dan $Brunei…sedollar = 2.40 hingget Malaysia…bayangkan! lebih double n almost triple...[mcm kita g indon & mcm org S’pore g Johor…] got it?

One more thing..mungkin sebab lambakan pekerja shell n petronas yg kaya2 kan Bandar Miri..menjadikan kadar inflasi terus melonjak..biase le beb..engineer2, geologist2..yg mostly dari semenanjung..Banyak engineer ensem2 tuu..sob sob..
[sempat jumpa di rumah panjang..muehehe..shuuuu..t abe zol jeles]

Aha..itu satu hal…mungkin akan ada 1 entry yang bagus untuk dikongsi..topic pembakaran hutan..sebab aku perpeluang menyusuri satu perjalanan ke Empangan Bakun, 5 jam driving, yg jalannya MASYAALLAH… dan berselisih dengan lori2 balak yg bukan sedikit muatan kat blakang tu…nanti kalo ada masa insyaallah ada entry untuk itu beserta gambar..kalo x, nanti balik raya jumpa aku n aku crita..buat presentation..keke.. [teruja nya saya..!!!]
Ada 1 menda lagikk yg ingin di-hilite…agak menyentuh emosi..agak sensetif juga..tapi…aah, pendek kata ada 3 entry berasingan untuk trip ke miri..tp bukan mcm day1, day2 n day3..tu dah jadi dairy..busan pulak..cara penulisan mcm gini sebenarnya diinspirasikan darp blog kat page TI JAH..haha..sangat masyuk dengan jiwa…harap lu org x kisah..

Till then…layan la beberapa view dari Aribus AK 6541 ni. sebab aku baru landing tadi..basuh baju 3 timba..n mata x dapat layan blog lagik…izinkan aku berundur..salamzz!





0
Sangat terganggu dengan berita ini:-

"...Enam lagi kematian akibat Influenza A (H1N1) disahkan semalam, menjadikan jumlah keseluruhan angka korban akibat penyakit itu meningkat kepada 38 orang, dengan 270 kes jangkitan baru menjadikan jumlah jangkitan 2,253 kes setakat ini..."
Berita Harian, 2009

dan lagi...

"...Mengenai situasi global,sehingga kini jumlah jangkitan H1N1 di seluruh dunia mencecah 208,990 kes dengan 1,716 kematian di 174 negara iaitu peningkatan 835 kes dan 28 kematian berbanding hari sebelumnya..."

sumber yg sama

dan baca pula yang ini..

"...The World Health Organization predicts 2-billion people may become infected globally. That’s a third of the worlds total population..."

[poetic mood ON]
mampukah kita berlari?
sedang babi berhingus mula mengejar?

atau kita hanya mampu berserah..
membiarkan diri diratah..?



being away to MIRI for 5 days....harap semuanya selamat..dan dilindungi Allah..
aku tak mampu berlari..hanya kerana ia kuat mengejar..
walau hidup ini sangat celaka...ia tetap kehidupan..yang perlu diteruskan....

Ya Allah..izinkan aku terbang melihat keindahan ciptaanMu...
Kurniakan aku kekuatan itu..kerna ramai yang sedang menunggu....[poetic mood OFF]

0
gambaran sebenar..
penyiksaan ..
and muka2 orang tak cukup udara

gambar ini jelas menunjukkan
ke-pucatan + ke-pancitan..
hua..hua..

dan akhirnya letih setengah mati itu
dibalas dengan satu panorama indah memukau pandangan
subhanallah...
4

Trip ke Gunung Gading - tercapai juaa....

tarikh: 9 ogos 2009 [ahad yang berkabus]
hari yang dinanti
kini bertukar menjadi kenangan
ada manis..dan ada pahit
namun bakal segar dalam ingatan


my ONE MALAYSIA friends
yang sudi meluangkan masa berhibur di kaki gunung
walaupun hanya sehari bersama
but yes..it takes like forever
maklum la..pertama kali mendaki
keh..keh..

sahabat sahabat yang setia
indahnya dunia bila bersama!!

dah akhirnya..

gunung gading ditawan jua....

alhamdulillah..

[more pics @ my facebook]

0

mari menyanyi..!

The Show lyrics by Lenka

I'm just a little bit caught in the middle
Life is a maze, and love is a riddle
I don't know where to go
Can't do it alone
I've tried, but I don't know why
Slow it down, make it stop
Or else my heart is going to pop'
Cause its to much, yeah its a lot
To be something I'm not
I'm a fool, out of love'
Cause I just can't get enough
I'm just a little bit caught in the middle
Life is a maze, and love is a riddle
I don't know where to go
Can't do it alone
I've tried, but I don't know why
I'm just a little girl lost in the moment
I'm so scared but I don't show it
I can't figure it out
It's bringing me down
I know, I've got to let it go
And just enjoy the show
The sun is hot in the sky
Just like a giant spot light
The people follow the signs
And synchronize in time
It's a joke, nobody knowsthey've got a ticket to the show.
Yeah, I'm just a little bit caught in the middle
Life is a maze, and love is a riddle
I don't know where to go
Can't do it alone
I've tried, but I don't know why
I'm just a little girl lost in the moment
I'm so scared but I don't show it
I can't figure it out
It's bringing me down
I know, I've got to let it go
And just enjoy the show
Just enjoy the show
I'm just a little bit caught in the middle
Life is a maze, and love is a riddle
I don't know where to go
Can't do it alone
I've tried, but I don't know why
I'm just a little girl lost in the moment
I'm so scared but I don't show it
I can't figure it out
It's bringing me down
I know, I've got to let it go
And just enjoy the show
Just enjoy the show
dum de dum, da dum de dum
and just enjoy the show
da dum de dum, da dum de dum
and just enjoy the show
I want my money back (3x)
Just enjoy the show
I want my money back(x3)
Just enjoy the show

nothing to do...

assalamualaikum...

beku lak tangan nak menaip..lately, asik mengikuti perkembangan demo kat sogo..
aduh...ralat sungguh tak dapat join demo tuu..seriously, aku memang rasa terpanggil untuk turut serta andai masa dan keadaan mengizinkan..tanggal 1 ogos 2009 mungkin akan jadi satu hari yang bersejarah..we never know..n i want to be there..seblom ni dah keciwa tak dapat join demo PPSMI..n this time ISA pulak..
at least nanti bila ada anak, boleh gak aku story.."mummy, pe jadi mase 1 ogos 2009?" and aku ada jawapan untuk itu.."mummy wuz there.."
aku tgok tb3 x sudah2 mengutuk orang yang berdemo ni..diperalat oleh pembangkang la, bukan budaya kita la, rugikan suma orang and everything yang teruk2..kalau kita hanya mendengar dan menerima..mungkin hampir termakan dengan ideologi tuu..tp sometime kita kena jugak fikir di sebalik ape yang pembaca brita tu cakap..
by the way....kenapa orang berdemo?????perkara ni yang patut difikir...
orang malaysia dah suka berdemo skarang..sebab suara mereka dah tak didengari oleh kerajaan..ni bukan pertama kali pon orang nak akta zalim ni dihapuskan..tapi kerajaan tanak..y?
sebab untuk jamin keselamatan..fine..then kenapa tahan diorang tanpa bicara?ske hati kurung orang 2 3 tahun...ape salah org tu?ok kalo salah, then y tanak ikut prosedur mahkamah, ada lawyer and everything...??kalo betul de salah..kalo x salah???
simple kan???tu sebab orang anggap akta ni zalim..ia diwujudkan oleh seorang diktator yang tak boleh terima teguran..mase tu gov is always rite kan..but this time no more!
bila difikirkan balik...mungkin akan ada lebih ramai penentang kerajaan andai akta ini dihapuskan..sebabnya?orang dah tak takut nak tetang kerajaan, and dare to say everything, demos everywhare..cuz tak ada lagi ISA...akta ni, just like 'kes naya' lah...bila somebody come to ur house n says, anda ditahan..!
tp itu dulu..sekarang dah ramai yang ada kesedaran..thats y since PPSMI, orang dah tak takut nak berdemo..ini bukan budaya kita??sound silly..berbelas tahun blajar sejarah..masa orang melayu nak menentang Malayan Union, apa kita buat??berdemo jugak kan??bawak jugak kain rentang tepi jalan "HAPUSKAN MALAYAN UNION"...rite?? sket sebanya, ini MEMANG budaya kita...bukan kita je..tp seluruh rakyat kat dunia ni..bila dah suara rakyat tak diambil kisah, krajaan gubal policy sesuka hati..end up akan berakhir kat tepi jalan jugak..macam movie V for Vendetta...inilah isu yang cuba disampaikan dalam cite tu..memang real!
Then weird laa bila peniaga cakap rugi beribu sebab demo ni..izit??mana mungkin peniaga ni rugi dengan kehadiran 10,000 orang kat pot diorang meniaga??yang buatkan peniaga ni rugi ialah bila FRU sembur air n pemedih mata..sembur asid..that sucks!!aku ase polis tu yang make thing worst..natijahnya, memang peniaga pon yang jadi mangsa...orang berdemo bukan untuk create huru hara or what..just nak sampaikan memorandum..n berhimpun untuk suarakan pendirian masing2 yang akta tu patot dihapuskan..ingt orang suka ke berdemo?hujung2 minggu baik lepak depan tv je kat umah.. tapi disebabkan kesedaran n semangat nak memperjuangkan menda yang benar, ramai jugak yang turun mase tu...n aku yakin, most of it memang anak2 muda, student2 universiti n para intelektual & professional..cuz kalo ikut statistik pon, golongan ni yang slalu buat BN kalah masa by-election..heheh
mungkin memang sudah ditakdirkan..aku disini hanya mampu memerhati..tapi aku tetap kagum dngan semangat semua orang yang join demo tu...andai ada kesempatan dalam hidup ni, i want to be part of them...
ok back to reality...untuk minggu ni, aku standby untuk ber-debate..dalam 4 minggu lagi..& ada satu tugasan untuk me-review 1 buku karya Jonathon Porritt (Capitalism: as if the worls matters)..phew..ape tuh?? insyaallah harap semua akan berjalan lancar..this becoming sabtu, planning untuk mendaki gunung gading..sebelom fly to Miri khamis depan..insyaallah..till then, have a good time!
Back to Top