Pages

0

Allah Sayang Aku (by Iqbalsyarie)

*Terbaik dari iqbalsyarie.blogspot.

Allah sayang aku.
Dia beri aku ibu dan bapa untuk sayang aku. Jaga aku. Didik aku.
Dia juga beri aku kakak dan abang untuk menghiburkan aku.
Tapi kasihan, ada saudaraku hidup sebatang kara. Tanpa sesiapa.

Allah sayang aku.
Dia beri aku makanan. Aku lapar, Allah bagi aku kenyang.
Tapi kasihan saudara-maraku, ramai yang kebuluran.

Allah sayang aku.
Dia beri aku pakain. Walaupun tidaklah secantik mana, aku tak menggigil kesejukan.
Tapi kasihan saudara-mara aku, ramai yang tidak berpakain, menggigil mereka kesejukan.

Allah sayang aku.
Dia beri aku tempat tinggal. Walaupun tidaklah seindah istana, tapi cukup untukku berlindung.
Tapi aku kasihankan saudaraku, ada yang merempat.

Allah sayang aku.
Dia beri aku harta. Aku membeli keperluan asasku dengan harta.
Tapi, kasihan saudaraku. Ada yang terpaksa mengemis jika mahu terus hidup.

Allah sayang aku.
Dia jadikan aku mampu membaca dan menulis. Kerana itu, aku boleh bekerja dengan baik.
Tapi, kasihan. Ada saudaraku yang tak mampu membaca dan menulis kerana terpaksa bekerja sejak kanak-kanak lagi.

Allah sayang aku.
Dia beri aku sahabat. Aku berkongsi suka dan duka dengan mereka.
Tapi, kasihan saudaraku. Ada yang hidup tanpa teman. Sebatang kara.

Allah sayang aku.
Dia beri aku teknologi. Aku berhibur dengan teknologi yang pelbagai ini.
Tapi, aku kasihankan saudaraku. Ada yang terpaksa senyum untuk menghiburkan hati sendiri.

Allah sayang aku.
Dia beri aku macam-macam.
Aku tak mampu kira guna akal,
jadi aku cuba guna kalkulator saintifik,
ah...math error?
Itu tanda terlalu banyak benda yang telah Allah beri.

Allah sayang aku.
Aku mahu sayang Allah juga.

Allah beri aku macam-macam. Aku pun perlu beri sesuatu!

Aku cuba cari satu hadiah paling istimewa buat-Nya.

Aku belikan teddy bear tercantik.
Mahal. Besar. Bulunya cantik. Wangi.
Allah tak mahu.

Aku belikan perfume terwangi.
Mahal. Cantik. Import dari Amerika.
Allah tak mahu.

Aku belikan gadget tercanggih.
Boleh main game. Boleh access internet. Boleh buat macam-macam.
Allah tak mahu.

Kenapa Allah tak mahu? Aku sayang Kau, Allah!

Hari ni baru aku tahu, apa yang Allah mahu.

Hanya satu.

Allah mahu supaya aku menjadi hamba-Nya yang taat.

Tapi, aku tak boleh.
Kerana aku memang hamba yang pembohong.
Yang aku tahu hanyalah mengatakan cinta, tapi hati dusta.
Yang aku tahu ialah berkata syukur, tapi hati kufur.

Aku bukan hamba yang baik, kan Allah?

Tapi..
Allah, aku mahu menjadi hamba yang baik. Boleh kan?

Terima kasih Allah,
kerana memberi aku kesedaran,
serta memberi aku peluang,
dan kerana tidak menghukum aku atas segala kelalain aku selama ini.

Aku ialah hamba, Engkau ialah Tuhan.

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ
Tidak aku jadikan jin dan manusia, melainkan agar mereka beribadah kepada-Ku (51;56)
0

Lama Aku Hilang

Salam.

ah lama sunggung tak jengah blog. sumpah tak ada masa. fikir-fikir mahu retired aja dari dunia blog..dunia facebook.. rasa dah tua nak layan semua nonsence ni....arghh sembang aja Deea ni..

aku tak tahu dari mana nak mula. tapi aku kena jaga-jaga sebab si ayah di sana dah tahu si anak dara ini punya blog.. di lewat usia 50 tahun genap, curiousity ayah aku pada anak-anak dara nya makin tinggi...nasib la ayah, baca blog along sampai demam..! itu entry putus cinta..pada siapa lagi along nak crita?thiehehe....itu cerita dulu.

ok ubah topik. gembira sikit (atas nasihat mak)..

lately..hmm. aku dah mula rasa nikmat hidup. lepas ujian demi ujian Allah bagi. aku kuat kan?? bos gelar aku 'sunshine' - sebab slalu happy datang office.... confirm bos aku buta! atau aku yang terer selindung duka? ahaha.

mak di rumah suruh aku tulis entry happy2... jangan sedih2..tapi aku tak reti tulis blog masa aku happy. ilham tak keluar. bahasa tunggang langgang. jadi aku berhenti. enjoy saja!

skarang aku sedang update blog. eh maksudnya aku sedih lagi? ehe...takkk...bodoh! aku cuma nak update. kerja kat office berjalan lancar. aku ikut kan saja flow nya..andai kena balik lambat, aku stay saja...it just a work orang putih kata. no need to be so stress...aku kata!

oh ya..lately something happend! aku dengan tiba-tiba rasa hidup semula lepas satu hamba Allah ni hadir..sumpah aku happy..! aku senyum selalu! setiap masa. hidup jadi semangat. ceria lagi tiada duka. aku rindu... its real..!

tapi tak lama.

Ya Allah, dugaan apa pulak kali ni? penat aku pohon doa. nasib jugak tak terus hanyut. bila aku nyaris buat benda salah yang aku sumpah janji sampai mati tak mahu buat lagi...takut pulak jadinya. takut tahap menggigil. sampai sujud lama2. ya Allah, dah lama aku tak sujud lama mcm tu... apa yang kau bisikkan tika aku jauh dariMu Ya Allah?

ahh aku hambamu yang ingkar satu masa dulu. tak tertanggung-tanggung rasanya prasaan ni. nak lari entah mahu kemana.. nak luah entah pada siapa.. lebih baik berintuisi dengan qalbu sendiri. bermonolog dengan hati. end up tulis kat blog. nanti ayah baca lagi sampai demam!

aku fikir ini pasti ujian. datang cuma sebentar..impact nya dasyat pada aku. bila kita dalam mode 'mencari diri'..syaitan pasti dengki! dan yang pasti aku bangga dapat harungi.dan buat aku makin kenal siapa diri aku. syukur ya allah.. Kau slamatkan aku! phew..

ingat senang hidup sorang-sorang?

ok aku mahu berhenti. aku rasa mahu review buku. tapi aku post kan dulu imej nya.. tapi buku ini 100% aku sarankan pada semua untuk baca..

writternya columnist. bahasa sumpah puitis. buku ni cuma koleksi artikel2 penulis dalam satu kolum majalah @ surat khabar..tak pasti. aku jumpa masa tunggu kawan di MPH mid valley. islamic...& santai. baca2..! ini beli masa gaji bulan lepas.

bulan ni aku beli novel. baru beli so tak dapat review. cuma boleh show off la..aku jumpa buku ni kat satu kedai kecik jual kitab kat jalan masjid india tu..kedai kecik. tapi ilmu banyak di situ. banyak jual novel islamic yang ada perkataan 'NOVEL PENGGUGAH SEMANGAT' kat kulit buku tu...ehehe..mostly from indonesia. and mostly aku dah baca (tertralogi laskar pelangi)...

novel melayu. tapi sinopsis blakang agak mengegar jiwa...tajuk macam best. jadi la. ada jugak menda nak baca.

till then, have a very colourful holiday..happy dewali..!
0

Hari2 terakhir ramadhan

salam..
Aku sedang menuju ke detik-detik akhir ramadhan..
bermakna aku akan pulang ke pangkuan keluarga tak lama lagi untuk menemukan Syawal bersama2 mereka..
ramadhan aku tahun ini penuh dengan ujian. sungguh.
ujian di tempat orang. ujian kerja baru. ujian teringatkan masa silam. ujian jauh dari keluarga. ujian iman. Hingga aku merasakan Allah menguji aku dari segenap sudut tanpa ada yang tertinggal pon.. dan kala itu terdengar bisikan sang ibu di corong telefon;
'Allah uji along bulan2 puasa ni sebab Dia nak bagi along pahala sabar..'
dan aku bersabar. moga Allah gantikan aku dengan ketenangan setelah jenuh bersabar. aku cuma manusia biasa. bilamana kesabaranku terus menerus diuji, kadangkala over-reacted jugak.. kerana manusia mana pon punya tahap kesabaran. kan?
aku sudah bersabar terlaaaalu lama. dan bila aku dikurniakan rezeki yang murah di rantau orang, aku diuji lagi dengan situasi & prospek kerja yang menuntut sepenuh tenaga fizikal hingga perlu bekerja 7 hari seminggu & pulang dari ofis seawal jam 8 malam.. ada kala hingga 11.30 sampai rumah.
keadaan yang sungguh merisaukan keluarga di rumah. moga mereka terus bersabar. lagi dan lagi aku diuji..seterusnya dan seterusnya ujian datang.... dan aku tempuh.
insyaallah pastinya hidup aku kini semakin tenang dan bahagia. aku merindukan masa lalu, yang takkan mungkin aku kecapi hari ini. tapi tak mengapa, aku sedia mengorak langkah untuk melakar hari esok menjadi lebih bermakna..bukan sekadar untuk diri aku sendiri, tetapi juga kepada manusia lain..!
kerana aku percaya dengan ayat2 ini; sebaik2 manusia adalah manusia yang memberi manfaat kepada manusia lain..
doakan moga aku menjadi manusia terbaik. aku mahu mempergunakan 5 perkara sebelum datangnya 5 perkara dalam hidup aku.
bak kata Rhoma Irama; "masa muda masa berapi-api"
moga aku dikurniakan kekuatan.. till then salam ramadhan.
dengan penuh rasa rendah diri aku memohon sejuta maaf andai ada khilaf antara kita.. salam
2

dan telah ku ketemu jawapannya...

salam..

disaat aku berteriak bertanyakan kenapa aku diuji ya Allah???

lantas DIA menjawab:

'apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "kami telah beriman" sedangkan mereka tidak diuji? dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta..." (Al-Ankabut:2-3)

disaat aku bertanya kenapa aku tidak mendapat apa yg aku idam2kan..

lantas Allah menyahut;

'boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu...Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui..' (Al-Baqarah;216)

dan apabila aku bertanya kenapa ujian seberat ini ya Allah????

lantas Allah menjawab;

' janganlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati..padahal kamulah org2 yg yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang2 yg beriman..' (Al-Imran;139)

Jadi bagaimana harus aku menghadapinya ya Allah..??

maka Allah berikan petujuk;

'dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dgn jln sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada org2 yang kusyuk.. (al-Baqarah;45)

aku bertanya lagi, apa yg aku dapat dari semua ini ya Allah..??

lantas Allah menjawab;

'sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mukmin diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka.." (at-Taubah;111)

kepada siapa harus aku berharap ya Allah?

'cukuplah Allah bagiku, tiada Tuhan selain dari Nya. hanya kepadaNya aku bertawakal..' (at-Taubah;129)

AKU TAK DAPAT TAHAN YA ALLAHHH...!!!!!!

Maka Allah menyahut;

dan jgnlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. sesunguhnya tiada yg berputus asa dari rahmat Allah melainkan mereka yg kafir...


syukur.
0

at d end of the day...

salam.

aku dah kurang masa untuk online skarang. apatah lagi nak update blog. walau aku suka bermonolog...

aku mahu merasai nikmat ramadhan...aku mahu perbetul diri. aku mahu segera habiskan buku2 pemberian sahabat2 yang mahu lihat aku tenang..

aku tak layak untuk ke indon. belum layak. jadi aktiviti hidup aku skarang cuma berkisar tentang kerja dan pulang ke rumah dan bangun untuk kerja dan balik rumah berhat, supaya besok pagi dapat bangun semula untuk bekerja.

bosan.

aku rindu hidup yang dulu. aku rindu dia yang dulu. ya, survival is a dying art.... dan aku masih survive hingga kini.. but how long it going to be, aku kurang pasti.

all i need is a right guy in a right time... and that ONE-FINE-DAY will eventually come...

yang pasti aku tak pernah putus berdoa.

Ya Allah, permudahkan lah segala urusanku. sesungguhnya aku sangat lemah ya Allah dalam menghadapi ujian Mu ini..

haihhhh.. penat aku nak fikir.

till then, have a very fruitful weekend.
3

Entry ini entry istimewa..

salam...

istimewa untuk sahabat dari bintang... yang aku kenal sejak 6 tahun. yang aku kagum hingga kini. yang aku sayang & hormat sampai bila-bila.

ayat ini takkan penah aku lupa sampai kapan pon.

"Sahabat dari syurga, trima kasih untuk segala"

-oni, 7-8-2010-

"sahabat dari bintang.. aku kuat kerana cahayamu..!"

-deea-


(maaf, entry ini tiada gambar)

0

Sang Pemimpi

salam.

"Aku ingin mendaki puncak tentangan, menerjang batu granit kesulitan, menggoda mara bahaya, dan memecahkan misteri demi misteri. Aku ingin menghirup pengalaman-pengalaman lalu terjun bebas menyelami liku-liku hidup yang hujungnya tak dapat disangka. aku mendamba kehidupan dengan kemungkinan-kemungkinan yang bereaksi satu sama lain seperti entukan molekul uranium; meletup tak terduga-duga, menyerap, mengikat, mengganda, berkembang terurai dan terpancar kearah yang mengejutkan. aku ingin ke tempat-tempat yang jauh, menjumpai beragam bahasa dan orang-orang asing. aku ingin berkelana, menemukan arahku dengan membaca bintang gemintang. aku ingin mengharungi padang dan gurun-gurun...ingin melepuh terbakar maahari, limbung dihentam angin dan menciut dihentam dingin. aku ingin kehidupan yang menggetarkan, penuh dengan penakhlukan...."

(Hirata, Edensor 2007)


dan division kerja aku di CIMB telah menawarkan kekosongan jawatan di INDONESIA selama 2 TAHUN...!!!

challenge it deea..!! challenge it..!!
challenge yourself.
givvit a try sayang!
*word that i called myself recently

***********************

People always said, 'you are what you read..'

aku dah mula ketagih untukk baca novel2 penggugah semangat indonesia. aku dah bermimpi2 untuk kerja di indonesia. dan ketemu cintaku - Andrea Hirata.

ini novel baru. best seller. since aku bakal menamatkan tetralogi terakhir Laskar Pelangi tak lama lagi - Maryamah Karpov, aku dah target buku ni sebagai bacaan seterusnya. (damn novel tetinggal kat ofis n aku tak masuk ofis minggu ni). then tepaksa hold sampai minggu depan untuk finishing!

t a d a a a . . .
baca sinopsis dari mamat ensem ni
dah 2 kali aku survey kat popular..
rm.25++

sumpah tak cukup bajet
tolonggg laa beli untuk aku.
peliz.peliz.peliz

another best seller book

ada ustazah suggest suruh baca
then masa passed by seblah kedai buku, aku nampak dia photostat cover buku ni
and gantung2 kat pintu..
so aku assume ni pon buku best seller la

baca sinopsis di sini
macam best kan??
cangak apa lagi? p beli skarang n bagi aku pinjam!
gaji lepas raya baru lepas ni sambaq buku ni
haishh.

dana. dana
all i need is dana.

till then, see ya!



6

Tenanglah Wahai Hati

Salam..

Its good to be back again..
Ini bukan entry sedih. Bukan tulisan-tulisan untuk meraih perhatian. jauh skali rasa simpati.
Eh ni blog aku..aku punya suka laa nak tulis apa!

aku cuma rasa nak tulis blog malam ni. letih2 balik keja pukul 10 pon nakk jugak tulis. sebab aku ada terlalu banyak menda nak crita..so many things to share, so many things to story... but since i have no one to sit and listen, aku share jelah kat blog ni.

aku tengah dalam proses recovery putus cinta. mak aku cakap, sekejap aja. nanti hilang laaaa. aku cuba macam2 nak buat sakit tu hilang.aku baca quran. aku spend time banyak2 dengan family aku. aku layan novel. aku merayau2. aku cari ex ex ex boyfriend aku balik.haha. aku layan lagu sedih2.

gila desperate kot???

tapi sapa yang tak sedih putus cinta? all this while aku cool je layan lagu sedih walopon aku memang sedih gila.. tapi bila 1 lagu krispatih ni masuk tlinga aku..trus rasa lemah lutut. mesti la aku tak tahan nak nangis dengar lirik macam ni;

bila rasa ku ini rasamu
sanggupkah engkau menahan segala sakitnya

terkhianati cinta yang kau jaga?????


SUMPAH AKU JAGA!!!

Tapi kenapa Allah putuskan jugak? aku tak penah buat jahat kat orang. kenapa orang jahat ngan aku? kenapa Allah temukan aku dengan seorang yang buat aku rasa 'he's the one' tapi Allah akhiri dengan perpisahan mcm ni? aku setia, aku tak penah flirt, aku ikhlas, aku tak bekira..tapi kenapa Allah uji aku dengan menda yang tak ter-tanggung2 ni??

itu antara soalan2 bodo yang aku slalu tanya masa awal2 dulu.. perit aku nak telan ending yang mcm ni. bodoh.

tapi bila mak aku mai and peluk aku saat aku tengah sakit hadapi menda ni kat hujung katil, cium kepala aku sambil bisik

"ada orang yang boleh jaga along lebih baik dpd dia... "


aku cuba untuk redha.

there must be!! MUST BE someone yang akan jaga aku. ayah yang baik untuk anak2 aku..even it seem so far rite now, tapi aku pecaya dengan doa mak aku.

saat aku rasa Allah tak berlaku adil dengan aku, rupanya Allah nak bagi aku rezeki yang tak putus2.. Allah amik sesuatu yang aku ertikan sebagai cinta nafsu penuh retorik, Dia gantikan dengan keindahan rezeki atas hasil usaha sendiri. betapa aku merasa nikmat bila dapat memberi.

saat ini aku cuba untuk memaafkan semua orang. cuma ini dapt buat jiwa aku tenang.

tenanglah wahai hati. nescaya akan ada seseorang sedang menunggu mu nanti.

till then, salam

3

Yang patah cuma hati..bukan semangat!

salam.

akhirnya. ada jugak ruang untuk aku update blog. aku mengaku selama world cup yang baru sangat habis ni, karangan-karangan dalam blog aku slalu diganggu oleh perlawanan-perlawanan repeat yang membuatkan aku tegar berada depan tv..mesti la distracting bila nak mencurah perasaan kalau ada match bola..

sejarah aku dan bola.

sejak aku umur 7 tahun, aku slalu heran kenapa ayah aku boleh tiba-tiba tido depan tv dalam jangka waktu tertentu. tapi tak pulak aku soal kenapa ayah aku tido kat ruang tamu sambil buka tv pukul 2 3 pagi. bila aku dah masuk skolah asrama kat langkawi, aku mula follow up WC 2002 kat jepun tu. match yang aku tak boleh and takkan penah lupa ialah perlawanan antara Portugal & South Korea la..kat situ lah aku kenal siapa itu Ahn Jung Hwan....dan korea menang penalti selepas seri 0 0..momen yang indah bila TV yang disediakan asrama untuk student lelaki n perempuan betukar kepada penyokong south korea n portugal.... ;)

saat itu, aku mula kenal nama2 player seperti nakata, raul...dan hidup aku mula begelumang dengan bola selepas aku ketagih untuk membaca majalah Wisel n majalah bola yg lain. even skarang pon majalah2 ni masih survive dlm bookshleve umah aku kat kg..!
masa final WC jerman, aku form six...aku slalu teman ayah aku tgok bola kat kedai tomyam tepi jambatan kat area umah kami.. dan apabila bapak aku me-recall-kan balik memori anak branak kami menonton perlawanan bola besama pada WC kali ini...aku realize yang masa begitu-sangat2 pantas berlalu....

"along..yang world cup hari tu kita mai tengok kat kedai ni jugak kan?? masa tu hang form brapa? form six kan..?? he he... "

dan final masa italy vs france 4 taun lepas, kami tengok sama2 dengan mak aku. cuma kami ber-3.....

arghhh...rupanya dah 4 tahun berlalu!

skarang.

hidup aku dah banyak berubah. aku dah habis blajar. masa aku dah jarang spend kat umah dengan famly sebab aku stay kat kl..cuba untuk melakar masa depan yang tentunya masih belum tentu arah & tuju nya.. belajar hidup susah dan keluar dari safety zone aku di kg.. dan yang pastinya sejarah cinta picisan yang penuh retorik yang aku bina selama 3 tahun 2 bulan akhirnya hancur dengan begitu tragis skali. mengajar aku merasai sakitnya putus cinta pada usia 23 tahun - di saat jiwa & semangat berkobar-kobar untuk mencari masa depan - dan tentunya sangat2 perlukan sokongan walau dari siapa pon!!!

arghh...aku tersungkur disaat punya keinginan paling tinggi untuk berlari laju. aku belajar untuk bangun walaupon payah. tapi aku redha. aku redha akan semua nya yang ALLAH tentukan untuk aku. and it's time for me to appreciate people yang all this while adalah penyokong setia aku sampai bila2 pon - mak dan ayah aku.

"biaqlah orang nak buat kat kita..asalkan kita tak buat kat orang"
argh. manusia yang dengki & perut busuk takkan kemana pon hidupnya!

saat ini.

aku dengan susah payah sedang menghabiskan pembacaan tetralogi Laskar Pelangi. damn! kalau aku baca karya superb andrea hirata ini 10 tahun lalu, tak mungkin aku disini. boleh jadi aku sedang menyusuri jalan2 di kota paris.. atau menikmati keindahan lembah edensor bersama team laskar pelangi! ya!! novel yang berjaya melonjakkan smangat aku untuk berjuang habis-habisan mencapai mimpi dan cita-cita! dan yang paling penting tentu saja menghentak kepala aku untuk bersyukur! ada manusia di luar sana yang jauh lebih teruk nasib dan keadaan nya...tapi berani mempunyai cita-cita!

jadi apalah sangat dugaan keceper putus cinta aku ni?????

besok dan hari-hari seterusnya.

aku dah diterima bekerja. alhamdulillah. mulai besok, takkan ada lagi hari senang lenang untuk aku. yang ada cuma hari susah payah - sebab hari2 aku perlu bersusah payah panjat bas awal2 pagi dan boleh jadi balik umah malam2 hanya untuk merealisasikan cita2 aku - kerja kat bank!

moga Allah permudahkan segala urusan aku. memohon kerja, hadir interview buat kali pertama & LULUS adalah perkara paling indah dalam hidup aku. sekurang2nya aku tak perlu hadir untuk 6-7-8 intv untuk dapatkan kerja!

aku perlu bersedia. mental n fizikal. takkan bersedih lagi. yeahhh! mari berhabis-habisan berjuang untuk masa depan!
till then, salam!
0

salvato Palestina




assalamualaikum.
seperti yang dijanjikan.. i wa there with the rest of the protestant all around the world...
Akhirnya..niat suci untuk berdemostrasi bersama ribuan manusia di tepi jalan tercapai... alhamdulillah.
bertempat di bangunan kompleks tabung haji, tanggal 4 jun 2010, BUKAN 1-1-2006...WE MADE IT...!
harap dapat berdemo lagi lepas ni. insyaallah!

anwar was there too!



some of the international reporters

damn punya fru


worst come to worst...!
banyak kenderaan mmbunyikan HONNNNN sebagai tanda sokongan!


ok. one of the protestant yang sangat sedap mata memandang
:P
thats it??
visit my facebook to see more!
0

i'm still here..

salam...

hang on sebentar tentang gambar-gambar hutan menarik di frim.
hari ini aku dengan semangat bekobar-kobar akan menyertai demo anti israel di masjid jamek kg baru.

tunggu gambar!
0

Tag from SHA....by me...hehehe

ok, aku tengah bosan. nak buat entry pasal hari jadi, macam buhsan...tp boleh lihat saja gambar-gambar seksi aku bersama rakan karib siti munirah di pagi hari jadi. oh ya, trima kasih zulaihi atas hadiah quran tafsir..walaupon tiada kek hari jadi, walaupon sepotong, i tetap shayang yu!

n thank you so much untuk semua kawan2 kat facebook yang drop by untuk wish birthday aku..cayalahh!!!

jom buat tag. nak buat entry pasal FRIM tapi camera belom ready, so xde gambar best lagi..n yes, aku jawab tag ini ini di opis frim..uhuhu :)

1.adakah anda rasa anda hot?
Hell yeah! aku sangat hot sampai nak cair dah ni...nyesal aku balik mlasia..

2.update wallpaper pc/laptop anda guna sekarang?


3.cerita pasal gambar ini?

ni wall paper kat pc opis la....ngahaha

4.kali terakhir makan pizza?

kemarin dulu..makan dengan anak cucu pak cik sarif kat puchong :)

5.lagu terakhir anda dengar

syahir laa..!

6.apa yang anda buat selain selesaikan tag ini?

baru kuar bilik bos..eh, bos aku ada meeting rupanya..boleh laa aku balik skarang!!!

x jadi buat tag...
zaaaassssss!!
0

just drop by..

to say..

i cries in the jungle...life sucks, but i have to move on..(without knowing what to do!)

i'm missing you zualaihi but i have to let that go..

i cant stop relying on people at this time which i hate so damn much.

i'm blur. i'm blank. my life is just floating on the air.

i miss my splendid summer. i miss the flawless moment.

n now what? i'm whining to myself about life that just started...

thanks to you waisting time reading this.

i'm stucked. s t u c k e d..n s t u m b l e d!




happy birthday to meeee...happy birthday to meeee!!!!!
m o n o l o g u e - i n g
0

oh aku ada blog rupanya..

assalamualaikum..

oh aku ada blog rupanya kan..aku dah agak kurang masa untuk menulis lately. so this time aku curi skejap masa untuk aku update;

perviously.. (on prison break....) ehehehe

1. aku ada kat kepong skrang.

2. besok ada job interview dengan sime darby

3. sorry kepada kawan2 yang tak dapat jumpa aku. bukan blagak ke apa, aku macam ada banyak plak komitmen dengan family skrang. then nak outing2 slalu pon bajet tak banyak jugak. so aku prefer dok umah je amik adik2 skolah n prepare buat resume. cuaca yang macam kat padang pasir skarng ni lagi2 laa buat aku maleh nak outing. gila cair badan aku kalo kuar ari2...so aku tunggu hari yg semua orang ada...jumpa ramai2 arr... :)

4. so now i'm stucked in kepong. stay dengan family kepong lak since my cu n pakcu off to jakarta next week. aku kena take over jadi bibik sat. heran apa, mereka meninggalkan sebuah rumah bersama ekon 24 jam beserta tv40 inci dengan astro full...oh ya, internet berkelajuan stremyx & printer colour skrang dibawah kelolaan aku juga..ha ha ha...cuma perlu tengok2 kan 2 orang cousins perempuan yang sangat senang dijaga n genius pula dalam pelajaran. so no sweat langsong ahh!! paling susah pon time nak pujuk makan ubat.thiehehe

6. oh aku belum jumpa zul pon. masing2 bz minggu ni. dah 100 bapa hari tah. tak larat aku nak kira. birthday aku minggu depan woi. tapi aku tak excited pon. rasa mcm biasa aja. no more counting2. dah bukan zaman tu dah skarang.huhu (aku rasa2 la...)

moga ada rezeki untuk aku di luar sana. i'll be back to Kedah masa awal cuti skolah memandangkan sume famly kl aku nak turun sp... till then, take care & salam.
2

Another Phrase of Life!

assalamualaikum.

mak aku slalu ulang ayat ni kat aku lately;

"along kena ubah tabiat. along skrang bukan dalam student life lagi. kena semangat, cari kerja cepat2 sebelum smangat tu hilang..."

manja kan ayat2 mak aku. nak dengar ayat2 pakcu aku di KL pulak?

"dalam 3 taun ni kalo aku denar ko gedik nak belaki, siapp..!!"

cu aku ckp lak;

"zaman skarang ni ko tak payah fikir pasal umur2 ni..orang dah tak heran dah..yang penting career. keja dulu cari duit tolong family. adik2 ko skolah lagi..."

ye ye..tah masa bila tah aku cakap aku nak kawen.

aku rasa sangat bersemangat bila dengar ayat2 macm ni..pakcu n cu aku memang pure org kl. so dah masak dah dengan hidup kat bandar mcm kl tu. bg famly aku, mmg sangat silly bila ko kawen awal2..kerja dan merasa duit hasil titik peluh sendiri lebih nikmat..

aku nak cuba dapatkan kerja cepat2. aku ada future plan untuk melancong ke luar negara besama keluarga tahun depan. insyaallah.moga Allah mendengar suara hati aku...

till then, salam!
2

jon jon jonny...!

assalamualaikum...

my jonny ends tonite.... ;)

alhamdulillah. i reached home safely. day 1 in hometown is so damn great. 2 days spending a super duper precious value time with my parents was so damn awesome. syukur.. syukur.. syukurrr alhamdulillah.

hell yeah. ada satu kecelakaan besar tlah berlaku masa aku on d way back to KL. nama aku tetiba TIADA dalam senarai penumpang. such a motherfucking system from air asia. and i'm one of the victim yang tak bernasib baik

sebenarnya last time masa aku nak booking tiket, aku dah seriuosly go through part by part. ye la sebab nak key in particular parents aku lagi..and this is my first time la selama 3 taun nak flite png-kl-kuch-kl-png what so ever...tak mungkin aku silap key in. arghhh....!!!!!

nak dijadikan trajedi, masa aku nak check in di airport kuching, tetiba akak kaunter tu bgtau nama aku tak tersenarai plak. gelabah arrr apa lagi. dah la booking number aku tak bawak. harapkan IC aja kot. setelah beberapa action yg aku buat, aku dapat tau yang nama aku sebenarnya ada dalam penerbangan pukul 5.30 tadi...apa???????

yea betol. end up bapak aku berlari2 mcm dalam amazing race untuk beli tiket baru yang berharga rm280. ffffuckk that!! celaka punya air asia. & bapak aku bagitau ada passanger sorang lagi pon jadi kes macam aku jugak bila flite dia sebenarnya retime, tapi air asia cakap dah call tapi pompuan tu ckp dia tak terima call apa2 pon..last2 tepaksa bayar tiket baru jugak.. sucks arghh. gila aku rasa nak maki hamun tony farnandez skarang n sampai bila2...hua hua.

natijahnya, aku telah dileteri ibu di sepanjang berada di epot. tapi last2 skali mak bapak aku jadikan benda ni sebagai lawak jenaka yang tak lawak langsonggg bagi aku semasa di kl dan di umah. sebab mak aku rasa sangat lawak tengok muka aku menangis mcm orang sasau kat epot sehinggakan mengulangi bait-bait ayat seperti berikut;

'menyesaiii mak tak rakam muka hang masa tuu...'

dan bila aku pulang ke kl, aku tak boleh buat lawak langsung. nanti bapak aku akan mengeluarkan kata2 pedih seperti ini pula;

'wahh...hang boleh gelak lagi nohh...kalo ayah tak bayaq tiket hang smalam macam mana?? hang rasa hang tidoq kat mana??'

kata bapak aku sambil tersengih2....ok memang tak lawak langsung.

ya memang aku menyesal, salah aku jugak sebab sangat clumsy & amik ringan menda ni. so nasihat aku, bila deal denga air asia bustard ni, sila laa print segala booking number suma. n always recheck timing flite anda...oh ya, jangan jadi panik tak tentu pasal macam aku. jadilah cool macam parent aku yang slumber sahaja deal n come out with an idea untuk beli tiket baru. dan mak aku juga sangat cool sebab menghulurkan sapu tangan sejurus selepas 5 saat aku menangis akibat panik.

malang sungguh dapat anak clumsy macam aku. dan akibat rasa bersalah, aku dengan ini akan bertungkus lumus untuk cari kerja secepat mungkin bagi membayar segala hutang piutang parent aku. dut tiket tu sebenarnya reserve untuk membeli belah di kl.tapi apa nak buat kan..ahaha.aku hampir2 dirogol oleh adik perempuan aku bila mengetahui duit beli kasut dah habis diguna untuk beli tiket. well...aku kan ALONG BUKIT BERUNTUNG.. ;)


parent aku yang cool. pic in kuching

syiok woo bercuti bersama parents ;)

pic yang mengundang cemburu buta daripada adik2 di rumah


haha.
sayangi KL seperti mana anda menyayangi istri anda..!

aku akan update lagi bila ada masa. ohh rupanya pavillion sangat menggoncang iman. sebelum pulang ke SP, aku dengan jakun nya telah ke pavillion untuk tengok wayang bersama sanak saudara di KL. ye aku first time jejak kaki kat tempat super mewah macam tu. gila tinggi kos yang perlu blanja untuk menda yang nonsence.
sebagai contoh, aku telah ter-makan nasik lemak bodo2 beharga rm8. tiket wayang pula berharga sekitar rm13. dah yeahhh...aku telah dapat 1 handbag berjenama di parkson pavi secara percuma. tima kasih banyak CU...harga asal ialah rm258. ahahaha...gila riak. of kos la kami beli selepas didiskaun!
aku kan ke kl sebelum 26mei ini untu babysit cousins aku di sana. jadi aku mahu makan dan tidur puas2 skarang...till then, salam!
0

Bila Zul Laei Menulis Blog

Salam...

malam ni aku free, kebetulan line internet laju nak mampus. aku...emm..

aku baru baca surat zul tu. memang aku dah janji dengan dia nak publish pon.. haish lemah lutut aku...layan la ye. jangan muntah sudah la.eheheh....

Asalamualaikum..

Pertama skali tuan2 dan perempuan2 jgn terkejut akan kehadiran aku dalam tempat ini..hehe..1stly aku malas jgk nak share2 dengan semua org ni..aku kan org yg pemalu…aku ada sorg awek+sahabat+kawan+teman…nak tawu ka sapa dia..tuan punya blog..hehehe..
Aku suka kat dia ni bukan sebab rupa paras…(jgn mare) tp sal hati budi dia..

Huh,benda aku plg suka ada lah di mana kami makan roti 5kupang ja 1st date..cehh..2 dluuuuu kk.masa aku pun terhoyong hayang kat mana lagi masa 2…hehehe..tp la zaman da berubah.haha


Dia telah byk mengajar aku(dah part serius)ini seriusss..byk mengajar aku erti kehidupan,byk bg aku semangat,bukan semangat untk membangun shaja tp semangat kesukanan jua..tq my dear..aku suka bila dia nagis sebab aku,e2 bermakna dia betul2 syg kan aku..tp aku bkn kejam nak bg dia nageh..hehehe..kalo ampa semua nak tao,dlu aku ingat nad@dea ni adalah yg ganas,upanya….jeng2..biarlah aku & dia yg tawu..byk perkara aku dan dia lalui selama 3taun..jauhhhh kami..tp dekat kami di hatii…

3taun yg amat bermakna sekali dalam hidup kami..pasni dia akan tempuh alam pekerjaan di mana byk lagi cabaran dan dugaan akan hadir..aku harap sangat kami dapat tempuh sama2..dia adalah seorg yg penyabar….dan suka berterus terang..aku suka part 2…tp ini nasihat ku..aku suka dia shoping..tpp ikut pada tempat dan keadaan kita..kdg2 benda 2 pkai 2,3x n last dah xguna lagii..soo 2 lah harapan aku..aku tawu dia akn lagi kuat pas ni..aku percya kat dia mcm na diapercya kat aku..mmg byk dugaan dan org2 mememrhatikan kmi..apa pun kmi akan cuba yg terbaik bg kami..

Byk benda kenangan yg tercipta…tp nak cita kat sini mmg xckup la..dia mmg ambil berat sal aku..aku asa diri disyangii…walaupun kdg2 berbeza pendapat tp last kami sehaluan..e2 perkara biasa dalam perhubungan…apa pun aku harap pas ni kami akan terus maju kehadapan…terus bertakhta dihati ku..

Last skali…
aku harap dia akan terus ada dalam hati ku…apa pun terjadi,baik maupun buruk e2 sebelum atau selepas ini adalah ketentuanNYA..kita hanya merancang dan mencuba, Allah yg akan tentukannya..amin…

sekian saja ulasan aku,walaupun xpjg tp bermakna bg 3taun ni..

jumpa lagii..assalamualaikum..zassss

********

ok2.sila jangan muntah.

aku fikir aku sedang berada di awang-awangan tadi. ini hadiah paling best kot. tq sayang. of koss laa i syang u...haizz!!

hahai rindunya~
0

Entry Terakhir di bumi Sarawak.

assalamualaikum.

what a long long week i went through. and finally here i am, menghitung detik-detik sayu untuk tinggalkan bumi sarawak. sumpah aku emo.

ok2..mari kita berblogging. memang minggu ni sangat panjang. tapi sangat singkat jugak aku rasa. YEAAH ENTRY INI JUGA SANGAT PANJANG. sila bersandar untuk mengelakkan sakit blakang... huhuu..

kerana ini entry terakhir aku di kuching...kott..

29hb lepas officially aku habis final exam. alhamdulillah. semoga semuanya seperti yang diharapkan..doakan aku berjaya dapat scroll ye kawan2..ehehe

previously . . . . . .

30th april 2010

ada slot makan-makan bersama supervisor. at first lecturer yang aku kenal since semester dua ni asik ulang ayat2 puaka berbunyi 'i help u a lot u know..without me i donno what happened to your PTA..u should belanja me la...i want seafood..i want lobster...!'

adeh..!

memang SV aku banyak tolong kami. memang jugak aku terhutang data n buku n ilmu dengan dia. memang aku nak belanja dia kalau aku banyak duit. ahaha.. so kami decide tarikh yang semua orang free untuk ajak dia kuar makan. bepeluh jugak la nak sediakan bajet lobster dia tu.. then last week ialah birthday beliau juga, so kami share2 duit beli dia kek.

supervisor aku sangat laa hepi menerima perkhabaran ini. siap nak bawak wife n sons n jiran2 tetangga lagi sebab makan free. di kala itu kami hanya mampu mengelap peluh dengin yang mula menitik2 di dahi...phew!

we are the first team arrived. semangat woo nak belanja sv.
kami telah berpakat untuk makan saja apa yang dia order.sobsob

sesi makan2 sangat cepat. aku tak sempat snap gambar lauk pon.
HO. my sv telah meng-order ketam & udang & lobster & sup sesuka hati beliau
dan makan dengan begitu berselera..ciss!

ahahh...ni la sv aku. dr. puah chin hong
padahal semasa sesi makan2 tadi dia tak sedar pon telah berlaku pergerakan duit-duit kertas di bawah meja..
macam orang exchange ganja!

HO lagi...!
of kos laaa supervisor aku yang belanja!!
haha. what a gimmick!
tq arr sir for belanja me!!

hell yeah..i'm shoo glad to be d odd ;)

1st may 2010

eh eh..dah 1st may rupanya...inilah hari yang aku tunggu-tunggu. finally. ok hari ini genap 3 tahun aku berpacaran dengan zul..alhamdulillah. moga Allah panjangkan jodoh kami. sebenarnya aku tak penah celebrate pon tarikh ni, sebab since our first date, every 1st may aku ada di sarawak. tapi zul cakap, takpa, insyaallah tahun depan boleh kot celebrate sama.

ok start tahun depan aku nak pura2 tak ingat tarikh ni. tak pon aku nak pura2 sakit...ini disebabkan laporan dari kawan-kawan aku yang outing pada hari tersebut menyatakan semua pasaraya penuh sesak. wayang full house. parking susah cari. jalan jammed. what da what???? aku rela tidur saja di rumah. sorry sayangku. mungkin kita patut tukar saja tarikh anniversary kita kepada 25hb...eh kan itu hari u dapat gaji???? ahahahah...funny..funny...

ok sebagai hadiah, aku telah request zul untuk tulis surat cinta.. tunggu la nanti entry depan2 aku publish surat cinta dia tu...semangat sungguh beliau bila disuruh tulis surat cinta. cuba aku request macam ni; 'yg, u tolong i tulih surat rasmi mintak kerja boleh...??' ngahahaha...konfom zul akan bagi 1001 alasan tak munasabah. keh2

2nd may 2010

hoyeyy..aku berangkat ke sibu untuk main. trip to sibu makan masa 6 jam naik hillux. hujan lebat di sepanjang perjalanan. sebelum sampai tu, ada 4 biji kreta terbabas. maaf, tak ada highway mcm semenanjung. yang aku boleh katakan, jalan cuma 2 lane - 1 hala ke sibu, dan 1 lagi hala ke kuching. kiri kanan hutan. ala macam jalan pergi ke Baling ikut jalan lama. macam tu la sebijik...

fuh ini baru namanya travelling! perkara paling bermakna bagi aku dalam trip ini ialah dapat duduk himpit2 dalam kreta dengan orang yang sewel.

muka tetap maintain cool ;)
walaupun masing2 macam dah nak terberanak dalam kreta tu
adoilaaaa.....
foto ini diambil semasa berenti minum di Sri Aman
nasib baik barang di blakang dah di seal dengan plastik sampah :)

ketika berenti kencing kat 1 perhentian terpencil.

gila macam dalam movie hantu.. kan slalu dalam movie2 seram tunjuk sekumpulan anak muda travelling dan singgah di motel terpencil. dan selepas itu seorang demi seorang akan dibunuh without mercy punya macam friday the 13th tuuu... ha begitulah rupa bentuk tempat rehat yang kami singgah ni. akibat takut dibunuh, kami cuma snap sekeping gambar sahaja.. :P

oh. ini gambar paling terbaik dalam hidup aku. sila enjoy.
aku snap masa ikut mak azra beli sayur di market sibu.
6 jam travelling memang rasa berbaloi je bila dapat snap gambar macam ni..
ehehe..

kesian ayam ni..
ada 1 lagi dalam facebook aku. malas nak uplod dah.

on my way back to kuching.
see see...seram x seram jalan macam ni??

eh ini gambar mabuk2 ketika karokk di sibu.

finally dapat jugak aku dengar suara merdu azra n janet. yeahh...janet telah membuat gimmick dengan memilih untuk menyanyikan lagu 'heaven' dan ketika lagu 'heaven' itu berada di pertengahan, tiba2 ayat ini pula yang keluar; 'woi bukan lagu ni laa...'

ngahahahaha....

itu bukanlah lagu 'heaven' yang janet nak nyanyi tetapi entah heaven mana tah... yang peliknya, mula2 intro tu baekk je dia nyanyi.. dah sampai tang chorus baru sedar tesilap lagu...!!

hahahahaha. walau mcm mana pon aku tetap puas hati la dengar janet nyayi lagu walaupun silap. merdu wooo!!

my purple-hill dari sibu

oh ya..nak jugak aku letak. ini buah tangan aku dari sibu. sepasang purple-hill yang berharga CUMA RM10..apaaa??
ya. cuma rm10..bersedialah untuk aku balut seluruh kaki dengan plaster supaya tidak melecet nanti...ngehehe


5 may 2010 (today)

aku dah ada di hostel. aku dah berjaya menyerahkan thesis aku pada supervisor tadi. sayu sungguh nak keluar dari bilik dia tu. dia pon muka berat hati jugak nak tengok kami keluar. eh tak la, ayat tu aku buat2 aja untuk tambahkan kesayuan. ehehe...

thesis aku dah siap dijilid

macam nak menangis aku tengok nama aku atas kulit thesis ni. tapi tahan aje lah. hopefully all the hard time will eventually paid. aku dah go through banyak menda demi nak menjayakan misi 3 tahun di sini. bukan stakat pergi balik kuliah aja. tu yang aku sayu sangat tu. harap dapat jumpa lagi la sahabat2 baik aku masa konvo bulan 10 nanti.

besok parent aku sampai. tak sabar nak jumpa jugak. untuk minggu ni tempat tidur aku berubah2 lagi. slasa lepas di sibu, rabu & khamis di kuching, jumaat insyaallah di KL, sabtu mungkin dalam train dan finally ahad di rumah berjumpa my bio2logical siblings...haha

aku tak sabar nak balik sungai petani. walau macam mana pon, orang-orang sarawak tetap di hati. ;)

go i must, return i will bebeh...!! kamek sayang kitak!

0

dan peperiksaan akhir pon tamat.....

Assalamualaikum. Namaste!

holla. aku rasa nak main hujan..nak berenang-renang tengah laut..nak buat tap dancing.. atau tarian salsa aja rasanya!!

ohh..! adakah ini prasaannya bila tamat peperiksaan akhir?? beginikah?? lebih manis dari rasa cinta pandang petama ni!!

yeahh finally..misi 3 tahun aku berakhir sudah, dengan izin Allah. syukur Alhamdulillah. moga segalanya dipermudahkan lepas ni. moga ada rezeki untuk aku di luar sana. niat cuma 1, nak balas balik kebaikan mak ayah yang dah banyak support aku. now turn aku pulak nak tanggung keluarga...

perghh...... sumpah aku tipu!!

rilek ar..bagi aku rehat dulu! dekat sebulan aku sengkang mata buat thesis, stay up malam2. nak bajet aku balik cari keja??? mak aku pon suroh aku rehat..apatah lagi diri aku sendiri!! ok? nanti kita lihat stakat mana aku dapat rehat..tah-tah lepas seminggu aku mati kebosanan kat umah.. thiehehe

okeh2. aku di library skarang. saja menghabiskan hari2 akhir aku kat sini. GILA RINDU. macam nak cium2 semua buku ni. i'm gonna missed this smell. arghh. takk2. aku tak suka baca buku. tapi aku suka duduk dikelilingi buku2. aku bukan nerd.bukan.bukan.

*membaca buku kegemaran (photography)
eh aku mcm nak tulis pornography pulak. ehe

*wei library, boleh tak bagi buku ni sebagai hadiah perpisahan kita?plzz!!
library said "hoi pompuan, kau ada hutang rm26 lagi dengan kami. sila bayar kalau rasa nak grad!"
[celaka arrh kau library!!!^%^^%]

hehe...aku suka library U aku ni sebab ada banyak buku mahal & best2. nak beli mana mampu bhai. aku suka tengok buku tersusun aje kat book shelve tu. owhh book shelve idaman!!!

*alolo buku oii..kau buat aku tak lena tidur!

*saja snap. tipu semata-mata ni.tak baca pong~~

aku memang slalu rasa tenang bila duduk sini. time aku depress, boleh cari aku kat library awam nearby umah. insyaallah aku ada. tp lately dah jarang singgah. mungkin sebab aku dah jarang rasa stress kot. hehe

ho! lepas jilidkan thesis, aku akan ke sibu minggu depan! takk takk, bukan untuk kempen pilihanraya!! (soalan pertama bapak aku bila aku mintak izin nak p sibu..haishh) aku nak memenuhi undangan kawan baik aku Dayang Azra. pergi menziarah la. insyaallah kalau tak ada apa-apa aku bertolak ahad ni. doa-doakan tak ada apa2 yang jadi la. driving 7 JAM WOI!!

tak apa. semangat berkobar2 ni nak mengembara! at least kuching & miri aku dah cover. tinggal sibu la paling last seblom aku balik kampung. yeahh!!! i lurrvee journey!

hey, aku tak mention langsung pasal 1 menda baik ni.... my parents will coming real soon!!

eh betoi ka ayat tu?...ye ye...mak dengan ayah aku nak mai amik aku minggu depan. gila best nak mampos tahap terjun longkang aku tunggu depa mai nih!! cepat laa 6hb..cepatlaaa~~~

lepas ni aku akn rindukan UNIMAS. tempat aku balajar erti hidup. bukan sekadar nak dapatkan segulung ijazah kelas bawahan tu aja. but its more than that. blajar hidup berdikari. blajar hidup sorang diri. blajar amik tiket flite..haha. hey kamek dah pande klaka srawak tau sikk??? mun kitak ngaji di perlis ka, kedah ka..konfom kitak sik pande klaka cam kamek..

tu baru bahasa srawak. tak masuk bahasa lucah-caci maki-carut marut hokkien lagi...ye la, aku kawan dengan budak cina 3 taun..mesti laa menda paling asas aku blajar ialah mencarut.haha. skrang aku tengah praktis untuk diguna masa memandu kreta nanti. ngahaha. gulp.

eh, tapi nasib baikk laa aku tak jadi cina. tudung masih lekat di kepala. aurat masih terjaga. alhamdulillah. bukan senang nak maintain untuk jadi diri sendiri bila dikelilingi oleh kawan2 yang tak sama aliran. kita kena belajar 'mencari' sendiri. hal usrah2 ni totally on your own. inisiatif sendiri. atas smangat sendiri.

'yakinkanlah diri sendiri...berjuanglah sejiwa murni..." lalala~~~ kan aku dah nyanyi lagu hijau kuning! hoi. aku tersangat rindu untuk bersorak di stadium!!

eh dah la tu. aku saja nak update blog. ingt nak cover pasal isu adik aminul rashid yang kena tembak dengan pulis tu...#$%#$% punya polis! (pulis yg tembak budak tu la) ...tp aku malas nak baca banyak2 news.yang pastinya aku mengutuk kekejaman polis tehadap budak tu. alfatihah untuk adik tu. aku bukan nak angkat dia jadi hero, tapi peasalah yang cuma naik kreta takda lesen tak layak ditembak. tambah2 umur 15. gilo APCO polis skrang. cam palestine dah asanya nih! hehe...sori, aku berhaluan kiri!

till then, assalamualaikum!
0

Tips Kawen Yang Rupanya Agak Complicated

assalamualaikum.

Quick update. aku nak paste satu entry ni yang aku amik dari blog 'cursing malay'..cari sendiri la kat google ye. best blog dia ni. pasal politik la mostly, but ada 1 previous2 entry dia tulis pasal kawen.. nasihat2 yang jarang aku baca dalam blog @ majalah..mungkin dari pengalaman dia kot.

tapi more focusing on pengantin lelaki la. takpa, yang perempuan boleh baca, then sampaikan pada orang tersayang ye. sama macam aku slalu buat dengan zul. bila balik dengar cramah ke, slalu tanya macam ni 'tau tak tadi ustad tu kata apa..??'...so walaupon pasangan kita tu tak join, masih dapat kongsi ilmu kan..?


Langkah Yang Perlu Anda Penuhi Jika Anda Bujang Yang Ingin Berkahwin Mengikut Undang-Undang Malaysia!


Step Unofficial

1. Carik pasangan.Pasangan kalau boleh cariklah yang senang dipandang,berakhlak elok,menjaga kelakuan,beradab,tahu malu,menutup aurat dan berbadan seksi macam kerengga.

2. Kumpul duit untuk hantaran dan lain-lain.Simpanlah 15 ribu.Rundingkan dengan keluarga belah perempuan jika anda kurang berkemampuan.

3. Dapatkan persetujuan wali secara lisan.Bila wali kata "datanglah bawak wakil dan 2 bentuk cincin,satu cincin risik (tanda) dan satu cincin tunang," itu maknanya harapan agak besar.Jika wali kejar anda dengan parang,janganlah sesekali cuba melawan balik.Balik rumah dan fikirkan sebabnya.Mungkin anda tak hensem.

4. Bila dua2 pihak dah bersetuju,bolehlah ditetapkan tarikh untuk bertunang dan bernikah.Bertunang tu nak buat ke tak nak,terpulanglah kepada pihak perempuan.Tarikh dah dapat,usaha lah simpan apa yang tak cukup lagi.

Step Protokol dan Undang-Undang

Sekarang masuk protokol2 dan borang2. Bab protokol ni,aku nasihatkan,buat 3 bulan sebelum tarikh nikah. Ada sebabnya. Buat awal-awal takleh sebab sesetengah benda ada expired date.Buat lambat nanti pihak perempuan kelam kabut sebab pihak perempuan kena tunggu borang anda,baru diorang boleh proceed.

1. Pergi kursus kahwin!RM80 untuk kursus 2 hari.Kepada yang tidak ada pasangan,ini adalah peluang yang baik untuk anda mencari pasangan kerana jumlah peserta perempuan sangat ramai.Pastikan gadis itu datang seorang sebelum anda cuba mengayat dia.Dapat sijil,pakai untuk seumur hidup.Manalah tau lepas2 ni nak tambah lagi seorang dua ke,sijil masih valid.

2. Pegi Klinik Kesihatan Kerajaan.Buat saringan HIV.Benda ni valid 3 bulan aje.Ada sesetengah tempat kena buat appointment.Biasanya HIV test ni dijalankan hanya pada hari Selasa dan Khamis pukul 2 sampai 4.30 petang.First come first serve basis.Datang awal sebab test kit tu limited quantity.

2. Jika anda menetap di daerah berlainan dengan alamat IC anda,pergi ke Jabatan Agama negeri anda dan mintak borang "Kebenaran Untuk Berkahwin" dan pastikan anda menerima "Borang Pengesahan Pemastautin." Isi borang itu selengkap mungkin.Tips : Jika anda tidak pasti bila dan dimana anda akan berkahwin,biarkan kosong ruangan tu."Takpe",kata brader Jabatan Agama hari tu,belah lelaki tak kisah sangat.

3. Jika anda seorang perantau,macam aku,anda KENA pergi carik penghulu/ketua kampung/pengerusi JKKK mukim anda.Berikan borang "Pengesahan Pemastautin" tadi dan pastikan dapat cop beliau.

4. Selepas semua borang sudah pun diisi,bawak semua borang dan jumpalah Jurunikah atau Imam Masjid Bertauliah kawasan anda.Jika anda tak kenal siapa,pastikan anda tanya dengan ketua kampung,dia mesti kenal.Jurunikah ni perlu untuk mengesahkan semua butiran dalam borang anda valid.Dia pun akan cop jugak.Jika tempat anda takde jurunikah (macam kes aku),pegi ke Jabatan Agama Daerah anda.Kat situ ada jurunikah.Macam Selangor,aku kena bawak dua orang saksi yakni member aku untuk sain borang tu depan Pegawai Jab.Agama.Pastikan anda memintak IC saksi dua orang untuk difotostat terlebih dahulu.

5. Surat Akuan Bujang perlu disediakan.Pegi jumpa dengan Human Resource Dept. tempat anda bekerja dan cakap "Saya bujang,saya nak surat yang mengesahkan saya bujang sebab saya dah nak kahwin.Nasib baik ada orang nak kawin dengan saya" dan HR Dept. akan faham lah apa yang kena disediakan.

Bila semua benda tu dah siap,pegi ke Jabatan Agama Negeri anda dan hantar semua benda tadi tu.Kalau KL dengan Selangor,pagi hantar,petang dah boleh ambik balik.Apa yang anda dapat selepas semua usaha keras anda tadi?

Sepucuk surat yang membenarkan anda untuk berkahwin.Itu yang paling penting.Kerja berat kiranya dah setel.Tinggal sisa-sisa kerja aje sket lagi.Ingat!Surat ni ada expired date.Kalau Selangor,mesti kahwin dalam 3 bulan lepas surat tu keluar.Tempat lain aku tak tau.

Dah dapat surat tu,protokol untuk pihak lelaki dah setel dan konsentret untuk majlis kahwin.

Step-Step Terakhir

1. Pegi kedai gambar dan cakap nak buat gambar lesen tapi ANDA DIMESTIKAN memakai SONGKOK!Kopiah,serban,tarbus atau helmet tidak dibenarkan.Wajib ada 5 keping.

2. Dah ambik gambar,fotostat semua borang yang ada 4 keping.1 salinan untuk anda simpan.Semua yang original dan 3 salinan tadi bagilah dekat pihak perempuan.

Kenapa kena bagi yang original?Lain negeri,lain requirement,kalau tiba2 Jabatan Agama negeri bakal isteri anda nak tengok yang original,pihak perempuan ada dan boleh tunjuk.Takyah nak mintak2 dengan anda.Mana tau anda orang Pahang dan gelfren anda orang Sarawak,payah jugak nak menghantar dokumen2 tu.

Bagi jugak gambar anda bersongkok kepada pihak perempuan.Kedai gambar buat 8 keping minimum,jadi 3 keping lebih adalah untuk simpanan peribadi bakal isteri anda atau bakal mak mertua anda.

Step Penutup

Setel semua benda protokol,tibalah masanya untuk anda menghitung hari.Adakah ada aku terlupa sesuatu?Oh!Step terakhir yang anda perlu ambil dan PALING PENTING SEKALI....

1.Pegi berurut.Dan bila aku tulis pegi berurut,urut betul2.Bukan pegi mana-mana pusat Spa dan kena "urut" dengan amoi.

2. Revise balik doa dan surah2.Manalah tau Tok Kadi tanya.

3. Jaga diri baik-baik.

Harap benda ni membantu anda.Orang selalu heboh pasal baju,pelamin,dulang hantaran....tak ramai yang tunjuk ajar pasal benda ni.

*********
rumit jugak kan? kena attend kursus kawen, kena buat ujian saringan HIV...bla3...
kalau kita kerja yang susah untu dpt cuti ke susah jugak la nak arrange. kalau pasangan kita duduk jauh, LAGI susah nak arrange.

aku teringat pulak zul cakap kat aku smalam 'best wo kawen. buat kita rasa bermotivasi nak kerja. kawan abg yang baru kawen tu dah rajin2 p market beli sayuq skrang ni..."

aku gelak aja. tak kawen pon boleh pi market! asalkan tahu tanggungjawab. kan? as a husband memang tanggungjawab dia la p market. hehehe.

sebab bagi aku marriage is about commitment & responsibilities la. once u dah kawen, u're life turn from a woman to a wife. then from a wife become mother pulak. tak ikut ckp bf tak bedosa. tak ikut ckp suami, bedosa kan? masam muka pon bedosa, tidur membelakangkan dia pon dosa...semua kena consider kan?

sebab tu laaaaa aku takut nak kawen. aku takut dengan tanggungjawab yang dihitung satu persatu andai aku fail untuk sustain menda tu lepas kawen. haiyo. susah nak jadi yang terbaik dalam keadaan yang serba kekurangan ni..

but i will try. because i want to see this world with YOU, my husband! hehe. i need some time to become a gud wife, ok??!

till then, salam!

0

Calon Fabret Aku Kalah La Smalam!

assalamualaikum.

besok aku ada exam. YEAYY..
tapi masih sempat duduk depan lappy dan tulis blog.

lately aku tak berminat sangat nak stalker orang. aku bagi ruang untuk orang lain je stalker aku. kwang2.

sebab nya aku dok follow hal politik semasa kat Hulu Selangor la. lantak ler orang di luar sana nak buat apa pon. aku macam malas nak amik pot. skrang asik menambah kawan-kawan yang sama aliran & ideologi aje. NIKMATTTT wooo!!

tapi smalam PKR kalah pulak. aku kecewa betul la. tapi tak pa, semangat reformasi dalam jiwa aku yang hidup since aku darjah 6 tak penah padam sampai bila2. hari ni bapak aku hantar msg panjang lebar explain pasal analisis kekalahan PKR smalam. bahaha. rindu nak dengar cramah politik ngan ayah aku. slalu kalo aku ada kat umah, aku jadi teman setia dia untuk duduk atas tikar tepi longkang untuk dengar cramah politik. thiehehe....

eh aku nak posting satu menda lagi pasal kawen boleh tak?

takk takk...aku bukan gedik nak kawen. bahaha. aku cuma suka amik tahu hal2 berkaitan kawen. aku suka baca. mungkin pengaruh ex-bf aku yang cina tu kot. memang dulu dia slalu ajak aku tengok wanita hari ini sama2...hahah..

end up smpai skrang aku suka tengok. bukan stakat WHI je, NONA pon aku layan gak. kan rancangan mcm tu banyak input n tips2 menarik???? at least boleh la jd terbaik dengan ilmu2 tu...aku rasa laa~

aku ni agak gigih sebenarnya. bila jalan2 beli barang di supermarket, aku suka survey barang2 yg tak sepatutnya aku survey..contoh nya, harga susu bayi..harga stroller..

wtf, sekotak susu enfagrow ialah rm60++????

then bila jalan2 untuk beli tuala wanita, aku pasti singgah untuk survey harga pampers bayi pula..

wtf, harga se-bundle pampers ialah rm50++??

bila balik aku akan buat financial draft untuk seorang baby baru lahir..akhirnya aku nyaris2 untuk masuk persatuan 'takkan kawen sampai bila-bila' akibat terlalu nightmare dengan final figure dalam draft yg aku buat tu...

arghhh.....tertekan nyaaa...!!! habis laa duit aku mcm ni!!!

ohh ini yang paling celaka! aku telah follow 1 blog yang jual baju2 bayi secara online.. dengan harapan 'baik aku folo siap2, nanti tak payah susah2 cari lagi kat mana nak beli baju baby murah2..'

arghhh lagi...apa aku dah buat ni?

dan hasilnya........ alololo.....

ini belum masuk aktiviti keji aku men-stalker web KUMON untuk tahu berapa fees bagi seorang budak untuk enroll....

arrghhh untuk kali ketiga.

eh tak jadi la aku nak paste pasal hal kawen tu. next entry ok...

chow cin cee..
0

Dugaan Untuk Aku..?

Assalamualaikum

Sebentar lagi pukul 2 aku ada exam. tp aku tak sempat study betul2 sebab smalam perut aku tersangat sakit akibat datang bulan untuk kali ke 2 bulan ini...

huhh...pada hari pertama saat datang bulan, keadaan aku sangat tragik. betambah tragik bila aku tepaksa bangun study sambil ignore kesakitan perut yg rasanya mcm diramas2 oleh tangan ajaib mak lampir..hoho..

ini lah dugaan.

tapi apa lah sangat dugaan ni kan?

jom baca artikel ni. aku copy paste dari blog member aku.

ni origional link. ni blog member aku ;)

-teetttt-

Manusia sering mengeluh apabila diuji Allah dengan kesakitan, kegagalan, kekecewaan, kemiskinan dan kefaqiran. Tetapi manusia tidak pernah gelisah apabila diuji dengan kekayaan, kebahagiaan, kecukupan dalam kehidupan dan kemewahan. Itulah lumrah manusia………..anda, saya dan kita semua.

Tetapi berbahagialah manusia yang diuji dengan kesakitan, kegagalan, kekecewaan dan kemiskinan kerana sesungguhnya mereka di dalam golongan yang dikasihi oleh Allah. Sahabat-sahabat Rasulullah s.a.w suatu ketika menangis apabila mereka tidak diuji oleh Allah, kerana takut mereka telah hilang kasih sayang Allah. Tetapi kita hari ini di saat diuji........

Maka ketika hati kita tertanya-tanya “mengapakah Aku yang diuji?” maka ingatlah firman Allah:

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta." -Surah Al-Ankabut ayat 2-3

Tatkala diri berkata “Mengapakah aku tidak memperolehi apa yang aku citakan?” Allah berfirman:

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." -Surah Al-Baqarah ayat 216

Lantaran disaat diri terasa lemah, nafsu telah mengalah, hidup terasa tidak bermakna lagi maka renungilah ayat Allah:

"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman." - Surah Al-Imran ayat 139


Ditika hati bermonolog “Bagaimanakah harus aku depani segala ini” maka Allah telah berfirman untuk mu:

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)." -Surah Al-Imran ayat 200

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
-Surah Al-Baqarah ayat 45

Sementara dirimu tercari-cari dahan untuk bergantung, seseorang untuk memperolehi kekuatan, Allah telah sedia ada bersamamu .....;

"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain drNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal."
-Surah At-Taubah ayat 129

Dan apabila kau merasakan “AKU DAH TAK MAMPU BERTAHAN LAGI !!!!!”
Maka ingatlah firman Allah.........

"... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir." -Surah Yusuf ayat 12


Sesungguhnya..............

" Allah telah membeli dr org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... -Surah At-Taubah ayat 111

Dan akhir sekali ingatlah diriku, dirimu dan diri kita semua,

“ Allah tidak akan membebankan seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.”
-Surah Al-Baqarah ayat 286

“ Ya Allah..... jika ujian ini untuk menguji keimananku, berilah aku kekuatan, keimanan dan ketaqwaan. Jika ujian ini untuk kaffarah dosa-dosaku, berilah aku kesabaran dan keredhaan.”


P/S3 - Moga dapat berkongsi ilmu ;)
0

Jika Aku Jatuh Cinta

Assalamualaikum

aku mahu tampal 2 perkara. tapi tak tahu yang mana perlu di dahulukan. sejak sehari dua ni fikiran agak serabut. tp masih terkawal. dan skarang semua dah kembali normal.

Kadang kala aku rasa manusia di luar sana begitu celaka dengan aku. tapi berkat kesabaran, usaha gigih tahan prasaan...aku dapat tahu yang ramai jugak yang sebenarnya suka aku...cuma malu nak mengaku. hehe.

kadang kala aku rasa putus asa. sebab aku buat kerja baik, aku harap sepatutnya orang pon akan baik dengan aku...tapi aku dapat tahu, sebenarnya orang di luar sana memang hargai kerja aku. cuma malu nak mengaku. hehe

kadang kala aku rasa orang di luar sana tak sayang aku. jadi aku fikir mahu lari jauh-jauh tinggal semua orang tercari-cari mana aku pergi. tapi rupanya baru aku tahu..orang di luar sana sayang aku lebih dari yang aku tahu. cuma malu nak mengaku. hehe

most of the time, aku fikir aku ni budak jahat. aku makan benda curi. jumpa duit tepi tangga aku sapu. solat subuh memang susah nak lekat bila stay up. bila dating aku buat maksiat. tolong jangan fikir aku holy. biar kau pandang aku keji, asalkan aku tak hipokrit - pura2 alim arr konon~

tapi bila aku letakkan diri aku dalam golongan 'manusia yang mencari'...aku rasa sangat riang bila dapat pergi surau teman mak malam minggu. aku jadi sronok untuk join majlis ilmu. aku berusaha nak menang kitab fekah ape tah kalau jadi penghantar sms terbaik dalam siri al-kuliyyah... aku tak rasa penat jadi orang terakhir pulang untuk mop lantai surau.

sebab aku ni banyak dosa..

jadi jangan fikir aku holy. atau pura2 holy. atau pura2 jahat & nakal.

walau seberapa sundal pon seorang perempuan itu, aku yakin bila sampai 1 tahap dan ketika, dia tetap mahu yang terbaik juga. ok, aku bukan perempuan sundal. itu pasti. aku bukan ba ya ta cha ha. aku cuma sedikit keji. itu saja.

eh, aku mahu tampal apa sebenarnya?

oh ya..aku tampal doa ini. entah dari mana aku jumpa. aku peram. tapi lupa mahu kongsi. ini bukan aku tulis, tapi ini yang aku rasa..sama seperti penulis.

besar ksemungkinan kau pon rasa menda yang sama! mari sini aku dendangkan~


Ya Allah, jika aku jatuh cinta...

Ya Allah…Jika aku jatuh cinta,cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya pada-Mu,agar bertambah kekuatanku untuk mencintai-Mu.

Ya Allah…Jika aku jatuh hati,izinkan aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut pada-Mu,agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta semu.

Ya Rabbul Izzati…Jika aku rindu,rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalan-MuYa Allah…Jika aku menikmati cinta kekasih-Mu,janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajatdi sepertiga malam terakhir-Mu.

Ya Allah…Jika aku jatuh hati pada kekasih-Mu,jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepada-Mu.Ya Allah…Engkau mengetahui bahwa hati-hati ini telah berhimpun dalam cinta pada-Mu,telah berjumpa pada taat pada-Mu,telah bersatu dalam dakwah pada-Mu,telah berpadu dalam membela syariat-Mu. Kukuhkan lah ya Allah ikatannya, kekalkanlah cintanya, tunjukilah jalan-jalannya, penuhilah hati-hati ini dengan Nur-Mu yang tiada pernah pudar.


Ini mcm ayat-ayat cinta geng tudung labuh kan...???

kan aku cakap aku ni keji.. ;P

5

Old Time Memory


i missed that moment
moment where i sing those songs very frequent;

You could be my someone
you could be my scene
you know that i will save you
from all of the unclean
I wonder what you're doing
I wonder where you are
There's oceans in between us
but that's not very far
-Puddle of Mudd-

and this

Here I go, scream my lungs out
and try to get to you

You are my only one
I let go,
but there's just no one that gets me like you do

You are my only my only one
-Yellowcard-


i missed home so much ;(
i used to sing all those songs with my sisters all the time.
damn.



Memory is a way of holding onto the things you love, the things you are, the things you never want to lose. ~From the television show The Wonder Years

0

DRESS ON SALE


1. price - rm 49.90
2. new condition
3. cotton (so damn comfort, trust me)
4. serious buyer are encourage to contact me personally






*back
(ada getah, boleh stretch)

*inside

*da brand.. ;)










interested?
buzz me ASAP.
TQ.
7

Setel-kawen..? boleh setel ke..?? (Bahagian II)

assalamualaikum.

ok, jika anda membaca entry yang lepas, pasti anda tahu yang aku sudah tertutup hati mahu kahwin kan..? haha..untuk memberi kesinambungan pada entry lepas, sekali lagi aku sertakan satu artikel dari setelkawen.com yang memberi sedikit harapan-cahaya-sinar untuk aku kawen. atau sekurang-kurangnya berangan-angan untuk kawen..dan memadam niat untuk jadi career woman laa konon nya yang cuma akan kawen pada usia 30 tahun...haha

gila dasyat kan...sebab aku berfikiran paranoid macam tu? sebab 2 3 menjak ni aku slalu alami nighmare versi sesak nafas - sakit dada pasal kawen. contohnya 2 malam lepas aku mimpi aku berada dalam majlis kawen aku, tetiba aku realize yang aku xda baju pengantin. dalam mimpi tu aku asik pakai tshirt sambil tolong bapak aku basuh ayam & rebus kerang untuk kenduri...pelik kan? maka aku rushing drive keta ke pasaraya billion untuk cari baju pengantin pada pukul 12.45 sedangkan majlis bermula pukul 1...end up aku telah dipakaikan 1 jubah bewarna biru sebab kedai pengantin tu ala-ala muslimah la pulakk...! owhh dah la..aku tak sanggup cerita lagi. gila nighmare..!

bila aku gatai2 join website setelkawen.com, banyak la pulak artikel yang buat bijik mata aku tekeluar.. then tepaksa aku kutip bijik mata tu & masukkan balik. then proceed to the next article. muahahah.. tapi statement 'kalau takda rm20k, JANGAN MIMPI LA NAK KAWEN' memang buat aku fikir seribu kali nak kawen..huaaaa...mana dengan hutang ptptn lagi, nak beli kreta lagi..bagi duit kat famly lagi, duit pegi melancong, duit untuk spa, shopping..makan lagi....masa bila dapat kumpul rm20 ribu tu..?

arghh tertekan nya...! tp artikel ni mungkin dapat membantu aku. kena share dengan zul ni. hoho..


10 Tips Jimat untuk kumpul bajet kahwin

1. Shopping masa sale jer – kalau korang suka sangat shopping, pilihlah time yang ader Mega Sale jer. Gerenti hampir semua barangan boleh dapat diskaun. Kalau takde diskaun pun, tajamkan skill tawar-menawar anda. Ingat – EVERYTHING IS NEGOTIABLE!

2. Elakkan hutang kad kredit – korang ingat ada banyak kad kredit tu boleh bantu, ker? Yelah masa nak beli berang, mudah ajer swipe, kan, tak yah guna duit…tapi time nak membayar hutang pulak, mulalah diserang panick attack kalau takde duit nak bayar… :-p.. Kalau terpakse berhutang dengan kad kredit sekalipun, seperkara yg perlu diingat ialah – bayar on time beb.. ! So, lain kali kalau nak beli, pakai CASH jer, bro…! Senang citer….

3. Potong jer langganan yang tak penting – contoh langganan yang tak berapa penting nie ialah seperti langganan majalah2 atau langganan khidmat Astro. Sebaliknya bacalah e-magazines yang berlambak dalam Internet tu… dan layanlah siaran TV daripada stesen TV tak berbayar seperti TV1, TV2, TV3 dll.. huhu. Gerenti boleh jimatkan kos!

4. Jangan asyik beli barangan branded – kengkadang, most people memang suka guna barangan berjenama atau branded. Better quality, they say. Betul tuh tapi harganya memang confirm mahal! Tetapi you all kerana ingat yang sekarang nie, objektif korang adalah untuk cut-cost demi nak save bajet untuk kahwin. Lepas kahwin nanti, kalau korang nak berhabis dengan barangan branded pun, takde orang nak halang… :-) So, bersabarlah…

5. Jaga keselamatan dan kesihatan anda – sentiasalah pakai tali pinggang dan topi keledar semasa keluar dengan motor atau kereta. Cuci tangan dengan bersih bagi mengelakkan jangkitan H1N1 dan penyakit2 lain. Kalau you all rajin jaga kesihatan, gerenti you boleh elakkan daripada membayar bil hospital yg terlampau tinggi tue… :-)

6. Jangan merokok! – Emm… yang nie mungkin susah sikit la untuk sesetengah orang nak ikut, kan? Kalau sudah addicted tuh, memang susahlah nak buang tabiat buruk nie. Tapi kalau tak boleh berhenti pun, at least cubalah you all kurangkan sikit merokok tu, yer? Selain dapat menyelamatkan nyawa anda, ia memang confirm boleh mengurangkan perbelanjaan bulanan anda!

7. Kurangkan ‘dating’ pada setiap hujung minggu – untuk mereka yang bekerja, hujung minggu mungkin adalah masa yang korang tunggu2 supaya dapat keluar berjalan-jalan bersama awek tersayang :-) . Masa keluar nie, memang confirm duit anda pun akan ‘keluar’ sama.. :-) Yelah, masa keluar makan, takkan awek pulak yang kena belanja, kan? Contohnya, kalau bajet anda untuk pi ‘dating’ pada setiap hujung minggu ialah RM50, dalam sebulan tak ke jadi RM200? Banyak gak tuh…! So, kalau dah kemaruk nak kahwin, kurangkan ‘dating’ pada hujung minggu yer. Kalau awek marah2, cakap kat dia “Abe mu nok sipang duit nok buat kawin la, ayang…”..:-p

8. Jimatkan bil rumah anda – ada beberapa cara yang you all boleh lakukan untuk jimatkan bil2 penting di rumah anda, yakni – bil elektrik dan bil air. Misalnya elakkan daripada memakai aircon di dalam rumah, tutup kipas dan lampu jika tak digunakan, jangan mandi lama2 sangat, jangan biarkan air paip mengalir kalau tak guna dan bermacam-macam cara lagi lah. Senang ajer tu.. yang penting anda kena betul2 praktikkan amalan nie dalam kehidupan seharian. Barulah berkesan…

9. Kurangkan membeli suratkhabar / majalah / buku – untuk orang yang tak gemar membaca, ini takkan jadi masalah. Memang elok kita membaca suratkhabar untuk tau perkembangan semasa, tetapi sekarang nie dah ader cara jimat untuk membaca paper, iaitu melalui Internet. Kalau kat rumah atau ofis anda ada Internet connection, surf je laman-laman suratkhabar seperti Utusan, Metro dsb lagi dan baca jer at situ. Kan jimat tue..? Untuk yang suka membaca buku pulak, pinjam je buku kat library… :-p

10. Kurangkan membeli gajet2 elektronik – di zaman IT yang serba canggih nie, semacam ada tarikan magnet untuk membeli dan menggunakan gajet2 yang mewah dan berteknologi tinggi misalnya PS3, Garmin, Tablet PC dsb. Kebanyakan daripada alat2 nie memang serius mahal, beb. Kalau betul2 nak berjimat, buatkan wish list dulu, then lepas dah setel kahwin, barulah korang pi beli gajet2 nie semua…huhu.. :-p


ok, tips dah ada. masalah nya dapat folo ke?


Back to Top