Pages

3

Ulasan karya terpilih...

Salam sejahtra...

Ok jam menunjukkan angka 11.45 malam..hampir 12 jam berlalu untuk entry yang lepas..haha..
Tadi siang aku ada janji temu. Aku ke Jabatan Perangkaan untuk cari data.. Ya kerja FYP laa apa lagikk...!!
Lepas maghrib tadi memang punya perasaan untuk update blog, tapi memang nampak gaya perlu tunggu sampai malam....waktu puncak memang slalu ada meeting...hmm

Jadi tadi aku singgah di Popular mencari novel HATIKU DI HARAJUKU...pernah dengar? ini bukan novel jiwang, ini novel thriller dari RAM..kamu kenal RAM? kamu tahu Tombuiro? atau Mandatori?? yaa...itu semua karya RAM...Ramli Awang Mursyid... Kalau kurang pasti..sila tanya mr.google... semua buku ini sudah lama di pasaran... tombuiro aku baca masa tingkatan 3... Hatiku di Harajuku karya RAM 2006... yaa dah lama...bg yang tahu, tahu lahh...

Jadi biar aku review sedikit tentang Sepasang Kasut dan Sliper Jepun.. buku ini aku jumpa di celah-celah timbunan buku 'hard-cover' di library... hehe...

Sebenarnya buku ini bukan buku puisi. Bukan juga buku sajak. Jauh sekali novel cinta... Ini kisah tentang catatan pengalaman seorang wartawan yang diculik oleh kumpulan Abu Sayyaf di Pulau Sipidan... haha.. yaa betul..!! Penulis buku ini memang seorang wartawan. Gaya penceritaan memang tersangat laa santai dan lucu. Sepasang Kasut & Sliper Jepun banyak berlatarkan suasana di Pulau Jolo (sebut Holo) yang terletk di selatan Filipina.. yang penduduknya menganggap senjata api itu barang wajib dimiliki di setiap rumah.. dan nyawa manusia pula bagaikan barang jual beli yang begitu murah...!!!

Jadi wartawan ini ditugaskan untuk membuat liputan ke kem Abu sayyaf untuk menemu bual 21 orang tebusan.. yang terdiri dari rakyat Malaysia dan warga asing.. Jadi dari situ lah cerita bermula.. Penulis ini bagai pertaruhkan nyawa menyeludup masuk ke kem Abu Sayyaf di tengah2 bukit dan akhirnya turut menjadi salah seorang tebusan..tapi mujur jugak dia dibebaskan sebab dia rakyat Malaysia.. (walaupun bukan beragama Islam)

Selain dapat baca pengalaman, memang dapat ilmu untuk jadi wartawan jugak.. sebabnya, penulis ini ada ceritakan teknik2 dan pancaroba untuk jadi seorang wartawan yang berjaya..pendek kata bukan senang...memang bukan senanggg....!!! Secara tak langsung, aku dapat tahu sejarah pulau Jolo... memang heaven laa untuk penyelam yang suka diving!!

Jadi buku ini dah kembali ke rak buku library minggu lepas.. & aku sudah tidak berminat untuk cerita lagi... jadi aku berhenti review disini. Memandangkan buku ini terbitan lama... jadi kalau aku review panjang2 pun aku pasti tak ada siapa yang berminat nak membaca..!!

Jadi rasanya baik aku rasa cerita tentang buku-buku yang segar di pasaran. 'Ulasan karya terpilih' untuk novel Sepasang Kasut berhenti di atas... ceh.. bagi yang buat thesis, mesti tahu istilah itu...haha..ya lahh, itu 'literature review' sebenarnya...aku sumpah jadi bahasa Melayu..!

Ok sekarang mahu tanya kamu... pernah dengar laskar pelangi??
Yaa..itu tajuk lagu nyanyian band Nidji..!!
Betul..!! Tapi tahukah kamu, Laskar Pelangi itu adalah nama sebuah novel yang terlaris sepanjang sejarah sastra Indonesia?? Ya novel ini dah difilemkan tapi aku masih bingung kenapa sampai sekarang masih tak ditayangkan di pawagam Malaysia...

Sebelum ini aku dah review pasal Lashkar Pelangi.. tapi untuk kali ini, aku mahu cerita tentangg trilogi buku ini..dan yang terbaru ada sambungan yang keempat..!!! woww...!!!


*Laskar Pelangi - Sang Pemimpi - Edensor

Sambungan Trilogi - Maryamah Karpov


Fuhh...sebenarya aku sangat teruja.. heyy jangan tertipu... sebenarnya aku cuma baca karya Andrea Hirata yang Lashkar Pelangi itu saja... yang selebihnya belum..jadi bila keluar versi ke4 memang aku sangat teruja..mahu cepat2 baca yang kedua...hahaha

Aku memang terlalu ingin untuk baca sambungan LP yang tajuknya SANG PEMIMPI...tapi masih belum cukup masa..mungkin dalam sedikit masa lagi aku akan cuba cari versi pdf.. jadi sasaran untuk 'seminggu 1 buku' lepas ini mungkin tercapai..!! mungkin.....

hahahah... *aku ketawakan diri sendiri...!!




Mungkin kah tercapai sasaran aku itu? nantikan jawapan nya....




OnTarget: Mahu tonton drama Jepun 1 Litre of Tears.. tapi masih belum ada masa..walau CD dah ada atas meja.. :(

3 comments:

* oni * said...

weh!! nak jugak buku laskar pelangi tu, gila dah lama teringin nk baca,tapi tak beli2 sampai skrang.huhu.

sebelum tgk 1 litre of tears tu baik awk siap2 tisu atau towel trus, kawan org nanges sampai meleleh hingus tgk cte tu. kwn org la, org tgk sket2 je dlu. (menyesal tak tgk btol2) ciss.

Anonymous said...

deea.nak ke buku2 2?bleh pinjam i punya.saya beli fresh dari indon.huhu.ada sume.sampai maryamah karpov.my fevret=sang pemimpi sbb da fall in luv ngn arai.weehuu
naila

Nadira Sani said...

ONI: org baca versi PDF je la..mna ade duit nak beli...
1 litre of tears tuu org simpan untuk CNY...huhuh

Nailaa...nak jugakk kalo sudi nak pinjamkan...tapi bulan 5 baru balik lorr... :(

Back to Top