Pages

Update fast-fast

Salam to all..

Sementara tunggu bihun sup masak, aku mahu update blog. :)

Entry lepas sepatutny aku bicarakan tentang Fasisme & fasiq. Tapi nampak gaya aku lebih banyak melalut tulis yang tah hapa-hapa...

Jadi sementara tunggu bihun sup masak, aku jelaskan serba sedikit apa sebenarnya fasisme @ fasis... ehh fasiq pun perlu jelas kan juga? ok aku bukan orang yang pandai agama ya...tp aku jelaskan juga apa yang aku faham....

Lately memang aku mengekori rapat cerita2 politik tanah air. Jadi bila banyak baca blog, banyak term baru aku blajar.. Sebenarnya fasisme adalah perkataan untuk golongan yang menolak secara mutlak amalan demokrasi @ kebebasan bersuara. Fasis dalam pemerintahan slalunya lebih merujuk kepada sesebuah kerajaan yang berteraskan Regim... contoh pada zaman terdahulu adalah seperti pemerintahan firaun...kemudian Nazi...dan mesoillini... emm jika di malaysia? fikir-fikirkan ....

Jika di-google kan perkataan fasisme, akan ada juga huraian dari penulis buku HARUN YAHYA.. kamu kenal Harun Yahya? Jika tidak, sila ke library sekarang untuk dapatkan 1 dari siri buku beliau..!... 1 pon jadi lah untuk buat kamu tertarik dan terus akan ke perpustakaan laju-laju untuk baca siri yang keseterusnya.. *(sbb aku juga baca buku beliau di perpustakaan awam...)

Harun Yahya lebih banyak menjuruskan makna fasisme dalam ideologi Darwinis... oh pada sesiapa yang belum kenal HY, beliau adalah seorang yang menolak sekeras-kerasnya ideologi darwinisme...Tolak - beserta alasan nyata yang ditulis secara ringan-santai-mudah faham...

Sesuai untuk dummies mcm aku!
HY banyak menyentuh tentang ideologi2 barat sebenarnya... dan menghuraikan dalam buku beliau melalui gambar rajah dan bahasa mudah faham.. seolah2 menfokuskan kepada pembaca yang di bawah umur yang berminat untuk mengenal agama & tuhan mereka. Bila baca buku HY, kita tak perlu buka ensyclopedia hanya untuk tahu 'bagaimana wujudnya bumi..' setakat ini, aku fikir HY adalah penghurai perkara2 asas terbaik dalam buku2nya... sila baca untuk tambah ilmu!

Jadi untuk lebih faham tentang Fasisme, sila jangan tak sila klik web ini... :) kamu pasti teruja...!!

Pada mulanya aku fikir fasis ini bahasa arab yang seakan2 fasiq, rupanya bukan. (bodohnya...) Fasiq sememangnya berasal dari bahasa arab yang membawa 2 maksud- Fasiq Akbar & Fasiq Ashgar

1. Kefasiqan akbar (besar) yang bersifat kulli (menyeluruh). Artinya keluar dari Islam secara keseluruhan dan ini sama dengan kufur. Sehingga orang kafir bisa disebut fasiq dalam pengertian ini.

2. Kefasiqan ashghar (kecil) yang bersifat juz’i (sebagian). Artinya keluar dari sebagian ajaran Islam dengan cara melakukan dosa besar. Dari pengertian ini seorang mukmin yang melakukan dosa besar disebut fasiq atau Al-Fasiqul Milli (orang fasiq yang masih dalam agama Islam) atau Mu’min Naqishuh Iman (mukmin yang imannya kurang) atau Mu’min bi Imanihi Fisiq bi Kabiratihi (mukmin dengan imannya, fasiq dengan dosa besarnya).

*ini cilok dari blog.. :P

sudah jelas sekarang?? sila jangan terkeliru mcm aku lepas bacaini ya...

kita ubah tajuk. sementara aku mahu telan bihun lembik ala2 putu mayung...... -_-''

Hey, kamu tahu? Pemimpin idola aku Anwar Ibrahim telah tersenarai dalam global thinker? beliau di ranking ke-32.. dan aku sangat bangga. Lebih suka bila baca perenggan ini;

On his time in prison: I spent a lot of time reading. I decided to focus on the great works and the classics. Friends from around the world were sending books, but it takes months for [the prison] to vet them. There came a book on the Green Revolution at that time. The officer said, "Anything revolution -- out!" even though it was about agriculture. But the books kept coming. The officers were not even graduates, and [the books] were in English. They would say, "Anwar, out of 10 books, can you send back one?" So I would select something I had already read or something I was not interested in and say, "We should reject this."

Menarik bukan?? haha...

Klik sini untuk tengok senarai penuh.

Rasanya cukup setakat ini. aku mahu makan dan terus buat kerja. minggu depan aku ada midterm exam tapi nampak gaya masih belum bersedia..

Sebenarnya aku ada 2 cerita mahu kongsi, tp biar aku hold dulu. Aku beli sebuah buku baru2 ini.

Hampir 3 minggu aku tunggu buku ini untuk sampai depan pintu...


Teruja nya bila selak, ada tandatangan penulis!!


Nampak gaya aku perlu kerja keras untuk mid-term, assignment dan PTA.
jadi buku ini aku jadi barang-wajib-bawa dalam beg
entah bila dapat habiskan...
baca bila ada kelapangan masa sementara tunggu kelas mula
huhu...

Minta maaf gambar x diedit.
tiada masa untuk itu



till then,
see ya next time
assalamualaikum..!

1 comments:

Blithely Me said...

menarik menarik
pompuan no 3
great thinker indeed !!

Back to Top